Vinterpause – for hestens eller din skyld?

af dyrlæge og journalist Mette Aarup

På Island er der tradition for at lade hestene få pause et par måneder om vinteren, og mange danske ryttere og hesteejere har taget fænomenet til sig. Men man skal tænke sig om, for to måneders inaktivitet gavner ikke altid. Jeg har talt med dyrlæge Rikke Schultz, som har beskæftiget sig med islandske heste i over 30 år og med dyrlæge Rikke Munk Andersen, som for tiden er i gang med en Ph.d. afhandling om træningsfysiologi hos sportsheste.

Vi har talt om ’for og imod’ at give sin hest pause fra ridningen. To slags heste har klart brug for pauser: En højtydende konkurrencehest og en unghest i tilridning kan have rigtig godt af en pause fra træningen. Pausen giver hestens krop (sener, muskler og knogler) mulighed for at restituere og komme sig. Pausen kan også være yderst vigtig mentalt, så den unge hest kan få lov ’at være hest’ igen efter de første måneder i menneskehænder og med rytter på ryggen. Men hvad med alle de andre typer af heste?

Er det for vores egen skyld, når vi giver dem pauser? Pause om vinteren Pause i de kolde vintermåneder er fristende, fordi det er mørkt og koldt og dermed ikke så sjovt at ride. Men det er også mørkt og koldt for hestene; og hvis de skal have pause, så er det ejerens pligt at sørge for, at de har plads til at bevæge sig, så de kan holde varmen. Og de skal have adgang til tørt leje og godt grovfoder – en pause, hvor hestene står med våde ben i dybt mud – der i flere måneder gør intet godt for hverken psyke eller krop – selv ikke hos en islandsk hest! Det er altså vinterpausens kvalitet og den enkelte hests behov, der afgør, om det er en god idé at give den et par måneders pause om vinteren.

Pause i sensommeren

Rikke Schultz fortæller, at islandske heste hvert år oplever markante ændringer i stofskiftet i sensommeren, når de sætter vinterpels. De bliver typisk trætte, uoplagte og tager på i vægt: ”Islandske heste er ofte meget påvirkede, når de sætter vinterpels, og det kan derfor være godt at give dem pausen fra slutningen af august til ca. 1. oktober.”

Rikke er godt klar over, at mange ryttere rider stævner i september, og hun appellerer til rytterne om at vise hensyn overfor hestene i perioden, hvis de er nedstemte: ”Hestene har ikke de sædvanlige kræfter og energi, og de kan ikke gøre for det. De er styret af hormoner, som igen er styret af den faldende lysintensitet i sensommeren.”

Tilpas pausen efter hest/rytter

Dyrlæge Rikke Munk Andersen understreger, at ryttere skal være meget bevidste om målet med deres ridning og træning – og dermed også med pausen: ”Det nytter ikke at give en hest vinterpause i december og januar, hvis den skal være på toppen til World Tølt i februar”. For en hygge-skovtursrytter kan det være OK at give hesten en pause, hvis man ikke har tid til at ride i de mørke måneder.

En skovturshest kan have behov for en pause, hvis rytteren fx er tung eller sidder skævt, så hesten derfor har småskader i ryg, muskler og sener. Pausen vil give hesten tid til at restituere, så evt. småskader kan hele op. Ungheste, som er taget i brug, kan have enorm glæde af en pause om vinteren, men så skal de have mulighed for at være heste – de skal have nogle andre heste at lege med og god plads til at motionere og udfolde deres naturlige adfærd. En unghest samler lyst og glæde til at arbejde videre efter en god pause.

”Use it – or loose it”

Muskler, sener og knogler – ja hele kroppen – skal bruges for at bevare sin styrke. En hest, der går på fold, skal bevæge sig 8 km om dagen for at vedligeholde sin grundform! Den skal have plads og gå fra foderplads til vandkop, rundt på folden og i bedste fald lege med de andre heste. Rikke Munk Andersen: ”Heste har brug for ret voldsomme tryk og modtryk i benene for at bevare styrken i sener og muskler – og to måneders stilstand på dybstrøelse gavner bestemt ikke benenes styrke.” De fleste islændere går i løsdrift eller er meget på fold, så de bevæger sig faktisk en del naturligt.

Genoptræning efter pause

Rikke Schultz råder til, at man starter langsomt op med skridtture efter en pause. Start med 20 minutter og øg det gradvist igennem den første måned. Det er godt at ride på forskellige typer underlag, så hestens naturlige reflekser stimuleres til ikke at snuble. Hvis man ikke holder pause, men blot rider lidt hele vinteren, så skal der tages hensyn. Rikke Schultz advarer mod at ride lange, hårde ture, hvis man kun har tid til at ride én gang om ugen: ”Hesten er ikke i form til det, og den kan få skader.”

Rikke Munk Andersen har øje for både hestenes muskler og sener, men også rytternes form: ”Ryttere kunne med fordel bruge vinterpausen til at træne skævheder og styrke deres egen krop og kondition”. Hvis du vælger at give din hest en pause, så må den stadig godt komme ud at gå. Det er utroligt hyggeligt at gå tur med sin hest i al slags vej, lys og mørke. Tag den med ud i snor som en hund, så får I begge varmen, I opbygger venskab og tillid, og I får styrket sener og muskler – og evt. strammet maveskindet lidt 🙂 Rigtig god vinter!

læs artiklen også i e-magasinet Islandsk hest dec 2015, side 4

Spread the love