Remove From Favorite Add To Favorite

Vinterpause eller ej?

På Island er der tradition for at lade hestene holde vinterpause i de allermørkeste og koldeste måneder.

I løbet af sensommeren får hestene lov at spise sig i så god huld, at de kan klare forholdene, når efterårs- og vinterkulden sætter ind. De får lov at holde pause i den fri natur og sættes først tilbage i arbejde, når foråret banker på og de stigende temperaturer tillader, at der igen kan smides nogle kilo og noget pels. Men er det egentlig noget, vi kan lære af i Danmark? Og indbyder vores lokale forhold i lige så høj grad til træningspauser?

De fleste heste behøver ikke pause

Det kan sagtens friste at lade hesten stå stille i et par måneder, når mørket sænker sig og kulden tager fat. Mudrede ben og våd pels indbyder ikke ligefrem til rideture – og har man ikke et ridehus til rådighed, kan det være svært at nå ud at ride, før dagslyset forsvinder. Men selvom det er surt for os ryttere at komme afsted, så er det faktisk langt fra alle islandske heste, der vil nyde godt af en vinterpause.

Har du at gøre med en unghest i tilridning eller en toptrænet konkurrencehest, kan en pause – med den rette timing – være kærkommen. Men for de fleste skovturs- og hobbyheste vil der tværtimod ikke være de store fordele ved at få lov at holde pause.

Ingen regel uden undtagelser

Dårligere kondi og en mindre muskelmasse vil være uundgåelige følger af en evt. vinterpause. Heste skal bevæge sig hver dag for at holde deres grundform ved lige, så hvis du holder din hest i gang vinteren over, sparer du jer begge for en langsommelig genoptræning, når i skal i gang igen til foråret. Det betyder selvfølgelig ikke, at alle hobby- og skovtursheste helt uden undtagelse skal holdes i gang hele vinteren. Skader og skavanker kan selvfølgelig give den enkelte hest andre behov end størstedelen. Der kan også være tilfælde, hvor det er smartere at give hesten pause i sensommeren og efteråret, hvor den er træt og uoplagt efter pelssætningen.
Så kig på din hest og jeres egen træning, før du beslutter, hvad vinteren skal byde på. Og god fornøjelse med de kolde måneder, uanset hvordan du vælger at tilbringe dem.

Spread the love