Remove From Favorite Add To Favorite

Tips til tölt

Få her glæde af et par gode tips af Sanne Olafsson i artiklen fra e-magasinet Islandsk hest.

Sanne Olafsson er uddannet berider og kommer fra storhesteverdenen. Hun underviser imidlertid flere og flere ryttere fra islændermiljøet, og det glæder hende. Ironisk nok så kommer Sanne faktisk fra Island, men har ikke haft kontakt med islandske heste, siden hun var ca. 13 år. Hvis man ser bort fra genetiske faktorer, som kan være medvirkende årsag til at nogle heste fx er født med forskellige tøltanlæg, underhals og muskelfattig overlinje, er det vigtigste i træningen af en islandsk hest grundridningen, forklarer Sanne.

“En islandsk hest har jo en biomekanik helt som andre heste, så  jeg håber meget, at jeg med min tilgang fra en anden verden kan bidrage positivt”

Har din hest svært ved at tølte- eller tølter den anspændt er det ofte fordi, den ikke har lært at svinge gennem ryggen, mener Sanne.
At svinge er første trin. Først når hesten kan dette i trav og senere galop, giver det, efter Sannes mening, pointe at tølttræne hesten, da den skal bygges op med muskler på overlinjen for at kunne bære sig korrekt. Der er alt for mange islandske heste, som er muskelfattige, og mange ryttere prioriterer ikke de andre gangarter nok, mener hun.

Hvordan får man så hesten til at svinge hen over ryggen?

Det kræver tålmodighed, men det er lige så meget et spørgsmål om at få integreret det i sin daglige træning, at hesten skal søge frem og ned i god takt og med godt afskub med bagparten i trav (og senere galop), understreger Sanne. Den ældre hest skal søge frem i en holdning, der svarer til dens alder og muskulatur.

Det kan være en stor fordel at starte fra jorden, uden ryttervægt og tøjler, der kan forstyrre hesten.
Tips til træning af overlinje og dermed bedre tølt:

1. Du kan allerede starte med at gå med hesten rundt på en cirkelvolte med den helt unge hest fx på 2-3 år og opefter fra jorden – kun i ganske få minutter et par gange ugentligt. Lær hesten at gå med kapsun på cirkelvolten med ca. halvanden meters afstand mellem hest og rytter. Placer dig ud fra skulderen af hesten og gå med rundt i en energisk skridt.

Små bløde vink på kapsunen får hesten til at bøje sig så indvendig skulder kan komme tilbage og give plads til at udvendig bagben kan svinge bedre ind under hesten i stedet for væk fra tyngdepunktet (som følge af hestens naturlige skævhed). På den måde får du trænet det udvendige bagben til at tage mere vægt, og den naturlige skævhed, alle heste er født med, kan man så småt træne ganske forsigtigt.

2. Den ældre hest kan man longere på denne måde i fx 5 minutter på hver volte fx før ridning. Til heste med udpræget underhals, kan du overveje at anvende en gammeldags chambon i en periode. Den faste chambon, i modsætning til elastik-chambon, består af et nakkestykke, som sættes fast på trensens nakkestykke. En snor og et forstykke, som fastgøres mellem forbenene. Hesten har i dette system mulighed for at gå frem og ned. Den kan strække hele sin overlinje og skubbe godt ind under sig bagfra og gå med en smidig ryg, som svinger op og ned. Den eneste retning hesten er begrænset i er opad. Her vil den mærke et tryk i nakken, og den vil meget hurtigt finde ud af sænke hovedet en smule, hvorefter trykket med det samme forsvinder. Og hesten vil lære at søge frem og frem til hånden, når den bliver redet, så dette arbejde bliver utrolig meget lettere for rytteren.

“Du skal kigge efter den gode takt og ensartede rytme, der kommer som følge af, at hesten svinger gennem ryggen”

Den gode rytme skal være på  plads i traven først, og når hesten mestrer at gå bøjet rundt på cirkelvolten afspændt, men spændstig med ensartet rytme, kan du træne galoppen på samme vis.

Mange islandshesteryttere glemmer at træne galoppen, og det kan være svært at få hesten til at bære sig på cirkelvolten i galop, men når balancen kommer i traven, vil det blive lettere. Hesten skal springe igennem i galoppen, taktfast, blød og rundet. Musklerne vil dannes i takt med, at hesten bruger sig korrekt i afspændt form og rytme. Du kan også bruge cavalettis og løsspringning som afveksling. Dobbeltlongering kan også være god træning, men sæt dig grundigt ind i hvordan det skal bruges først, da hesten skal tilvænnes til linerne, og du skal lære at bruge dem korrekt.

3. Så er det ellers ud i naturen. Rid så meget som muligt ude og så lidt som muligt på bane, anbefaler Sanne. Ganske enkelt fordi forskelligt underlag og hårdhedsgrader styrker led og sener. For hestens psyke, mod og energi bør man ride ud i naturen. Anvend fx cirkelvoltearbejdet hjemme lige før, midt imellem eller efter din ridetur, så du kan træne det nye eller svære, hvis det er for vanskeligt ude i terrænet.

Artikel fra e-magasinet Islandsk hest. Introbillede: Dagur Brynjólfsson

Spread the love