Tania og Torben fra completehorses

Udholdenhed, vedholdenhed, en ordentlig portion mod og masser af kærlighed.

Det er nok de slagord, som bedst beskriver Tania og Torben Jensen, som driver deres erhverv med heste i Fredensborg på Nordsjælland. Icehorsemedia har været på besøg hos Tania Højvang Jensen og Torben Jensen. Mens Torben passer sin virksomhed som registreret beslagsmed og går meget op i specialbeslag -og behandling, som bidrager til forbedrede præstationer af store som små heste, og selvfølgelig islandske heste, lægger Tania sin passion i at træne staldens heste, undervise og coache. Alt foregår med høj fokus på hestens præmisser og trivsel. Torben og Tania lægger alt i deres liv og levevej med deres islandske heste.

Parret har kendt hinanden i en del år inden de opdagede at deres kærlighed ikke kun gjaldt hestene, men også hinanden. Som rigtig mange andre islandshesteryttere har også Tania først redet på varmblodsheste til hun faldt for den islandske hest. Det er især pga. det fantastiske sind og den måde, som de islandske heste har passet på hende og hendes veninde, da de som små havde “jernet rundt” på dem.

Efter de frie vilde og løsslupne år, hvor hun havde lov til at ride naboens islandske heste, blev det mere alvorligt med at ville arbejde med hestene og hun fik lov til at bo og arbejde hos Einar Øder Magnusson, som blot en dag inden han ville have fyldt 53 år, desværre i 2015 er gået bort efter et sygdomsforløb med cancer. Einar har været anerkendt rytter og træner i hele Europa og har flere gange været teamchef for det islandske landshold. Han bliver “i scenen” beskrevet som en meget karismatisk mand, som havde meget gennemslagskraft, vilje og samtidigt har ageret på meget diplomatisk vis.

Tania har stået Einars familie meget nær og tiden på island har præget hende meget, både som rytter og på personlig plan. Hun fortæller åbent og med et stort smil om nogle situationer, som hun nok aldrig kommer til at glemme. Situationer og oplevelser, som har bidraget til at forme hende som det menneske og den rytter, som hun er i dag.

Vi får lov til at komme helt tæt på og Tania og de følelser, en ung pige på 16 har med i bagagen, når hun begiver sig for første gang på fly til Island og faktisk er rædselsslagen for at flyve.

Det var også på Island, hvor hun havde et uheld, som endte med et åbent skinnebensbrud. Dog efter operation og nogle uger skulle det heller ikke holde hende tilbage fra at komme op på hesten igen. Smerter foden for meget, må den bare nøjes med at dingle uden stigbøjle. Kunne foden blot kunne komme i ridestøvlen, var der intet, som skulle holde hende tilbage for at ride pas igen.

Det vigtigste er, at kunne fuldføre det, som man har sat sig for, og det var at ride. At ride og arbejde og udvikle hestene og sig selv er oplevelsen i sig selv for Tania. De gange hvor hun har været på Island, skulle der ikke afsættes tid til at besøge turiststeder på øen. Båndet til familien på Island blev mere og mere tæt og hun har den dag i dag fortsat kontakt til den familie, som Einar har efterladt sig. Det endte tillige med at hun fik sig en del heste med fra slægtet, som Einar havde fremavlet.

Det at være målrettet og især udholdenhed er tydeligvis de værdier, som Tania og Torben vægter højest i deres liv og dagligdag. Dog er disse egenskaber behæftet med meget kærlighed og respekt for dyrene og for menneskerne, som de omgiver sig med.

Viden og lærdom bliver heller ikke holdt tilbage med, for deres filosofi er, at når man deler alt ud og er transparent, kommer man meget længere, da man ikke lægger låg på sig selv. Der er ingen grund til at holde noget tilbage, for så betyder det stilstand og den hæmmer den egne udvikling.

Mødet med det unge par er yderst inspirerende og de to har mange spændende heste i stalden, som vi glæder os til at se på banerne fremover.

Se optagelserne fra dagen:

{modulepos tania-torben}
{modulepos tania-solon}
{modulepos tania-oddstein}
{modulepos tania-sjarmi}

Læs desuden vores artikel om Tania: “Jeg skulle beslutte hvad jeg ville være kendt for”