Remove From Favorite Add To Favorite

Snubler din hest ofte?

5 punkter at være opmærksom på, hvis din hest ofte snubler.

1. Smerter/ lidelser

Denne gruppe er den vigtigeste at være opmærksom på (i hvert fald fra en dyrlæges synsvinkel). Heste kan, ligesom andre dyr, ikke fortælle os at de har ondt. Derfor er det meget essentielt, at vi som dyreejer holder øje med de små tegn hesten viser os på smerte. Men smerter/ lidelser dækker over mange forskellige scenarier ligefra ømme hove, ledproblemer, knogleforandringer, betændelsestilstande og til nerveskader, samt mange flere muligheder. Derfor er det tilrådeligt, at man opsøger dyrlæge, hvis ens hest snubler. Bør efter min mening være den første ting, som bør tjekkes, hvis man ejer en snuble-hest.

2. Den uopmærksomme hest/ “Den dovne hest”.

Umiddelbart er det mit indtryk, at mange af de voksne islandske rideheste ligger i denne gruppe. Gruppen inkluderer særligt de heste, som får lov til at “hygge” sig i ridningen. Et eksempel på dette kunne være den glade skovrytters ishest, som går for lange løse tøjler, mens rytteren får talt om livets mange emner med den bekendte på hesten ved siden af. Hesten “hygger” sig ligeså meget og får mest af alt “slæbt” benene over jorden i stedet for at få lavet gode gennemtrædende skridt. Øjeblikket efter snubler hesten over en mikroskopisk sten på jorden…

Denne type snublen ses dog kun i lavt tempo. Risikoen for at hesten snublen falder proportionelt med, at hesten øger tempoet (og derved bliver mere opmærksom, hvor den sætter sine ben). Ses fx ikke i galop, hvor hesten er ekstra koncentreret.

Løsningen på dette er at skærpe hestens opmærksomhed i ridningen. Dette kan gøres ved at tilbyde et mere udfordrende terræn, fx off-road-ridning eller bomme på banen. Derudover selvfølgelig, at skærpe hestens fokus i selve gangarten (derved bede hesten arbejde mere igennem) – også i skridt. Husk skridt er også en gangart.

3. Balance

Denne gruppe inkluderer særligt de unge og nytilredet heste. Men i særdeleshed også de heste, som får lov at gå “pas-agtigt”/ 2-taktet i skridten. Når hesten er uerfaren, som ridehest, er det naturligt at den fra tid til anden kludre i alle sine ben, når rytteren fx forsøger at lære den en ny gangart. Når den uerfarne hest snubler skyldes det altså mest af alt mangel på balance (grundet den nu påførte rytter på ryggen og de mange nye signaler). Her er løsningen, at træne hestens balance roligt, samt en god portion tålmodighed.

Den anden form for manglende balance er hesten, som ikke går ren skridt. Her tænker jeg særligt på heste med en 2-taktet skridt (passkridt), hvad end dette skyldes temperament hos hesten (og derved en rytter, som holder strammere i tøjlerne) eller et fejlindlært skridtmønster/ stivhed. Denne type må lære, at gå en korrekt skridt og være afspændt under rytter. Løsningen her er, at få professionel undervisning/ træning (foruden at få tjekket andre årsager til stivhed i hesten fx smerte, forkert sadel mm).

4. Hovene

Heste med lange hove har tildens til at snuble oftere. Ofte vil tåen blive for lang og hælen for kort, hvorved overrulningsfasen bliver sværere – særligt hos heste med tendens til ikke at løfte benene højt, når denne fører benet fremad. Dette ses ofte hos heste, hvor der er gået for længe mellem beskæringen – for nogle heste kræver det længere eller kortere intervaller end for andre. Her er løsningen at samarbejde med sin smed. Hesten har brug for en kort tå og evt en sko, der letter overrulningsfasen.

5. Eksteriør

Alle heste fødes ikke nødvendigvis med den bedste benstilling. Nogle former for benstillinger medfører, at hesten oftere snubler – særligt, hvis dette er på forbene. Jo mere “skæv” i kroppen hesten er jo svære kan koordinationen og gennetrædningen blive. Man kan ikke ændre på eksteriøret af sin hest, men må forsøge at støtte hesten på bedste vis (evt gennem specialbeslag, træning eller anden behandling).

Spread the love