25 jan Sådan viser hesten smerte
Det er uhyre komplekst at vurdere smerter hos en hest – og i særdeleshed at stille en diagnose på baggrund af disse smerter.
– af www.langthesteliv.dk
Derfor skal Pain Face og de øvrige oplysninger på dette website kun ses som en hjælp til at tage en foreløbig vurdering af hestens velbefindende. Så snart der er begrundet mistanke om smerte, skal du kontakte din dyrlæge, som kan be- eller afkræfte din mistanke og vurdere om der er behov for behandling.
Bag om Pain face
Pain Face handler ikke kun om at opdage smerte og behandle den, så hestens umiddelbare velfærd øges. Det handler i langt højere grad om at opdage de bagvedliggende – evt. alvorlige tilsande – der er årsag til smerten. Og her er Pain Face et vigtigt supplement til de andre smertesignaler, hesten kan udsende – signaler, der også kan pege på, hvor hestens smerter stammer fra:
Er det overfladisk smerte relateret til huden? Er det dyb smerte fra ligamenter, sener, knogler, muskler, bindevæv eller større sår? Eller er det smerte fra indre organer som for eksempel kolik – en smerte, der kan være svær at stedfæste.
Pain Face materiale er udviklet på baggrund af artikelen ”An equine pain face” af dyrlæge Ph.d. Karina Bech Gleerup og medforfattere, Københavns Universitet.
Hvert år bliver tusindvis af heste aflivet i Norden pga. kroniske skader i bevægeapparatet
Vores ønske er, at langt flere smerteplagede heste opdages i tide, så smerterne kan udredes og en målrettet behandling sættes i gang, inden skaderne evt. sætter sig og bliver kroniske. Sætter man ind i tide øges chancen for helbredelse. Man undgår den langt dyrere og ofte langvarige behandling af kroniske skader, og man undgår ikke mindst i mange tilfælde at skulle aflive hesten.
For dig som hesteejer kan det at opdage smerter af lav grad i tide betyde forskellen på en god eller en dårlig præstation og oplevelse sammen med din hest – både til daglig træning og til konkurrence. Kan du fange og tolke hestens små signaler kan det være med til at gøre forskellen på, om din hest får en kort, afbrudt eller en lang og succesfuld karriere.
De typiske tegnpå smerte på heste:
- Nedstemthed
- Ændret adfærd
- Pain Face
- Hævelse
- Ømhed
- Nedsat appetit
- Varme
- Evt. øget temperatur
- Nedsat funktion
“Pain Face” – Lær de fem tegn at kende
En hest med smerter viser som regel flere af nedenstående tegn. Jo flere og mere markante tegn, desto højere smerte.
- “Lave” ører
Afstanden imellem ørerne øges. Ørerne sænkes og drejer gerne udad. Ofte bevæger de sig asymmetrisk. - Trekant over øje
Anspændt og indadvendt blik. Spændt muskulatur omkring øjet, der giver et karakteristisk vinklet udseende over øjenlåget. - Udvidede næsebor
Næseborene bliver kantede og udvidede i forhold til den normale, aflange form. - Spændt ansigtsmuskulatur
Musklerne på siden af hestens ansigt bliver mere spændte og markerede. - Kantet mule
Øget spænding i læber og kind giver mulen en mere kantet form i forhold til den runde hos afslappede heste.
Andre tegn på smerte
Pain Face er et vigtigt redskab til at vurdere, om en hest har smerte, men også hestens adfærd, som reaktioner på mad og selskab kan hjælpe med at give et præcist billede af hestens tilstand og eventuelle smertegrad:
Placering i boksen
En hest der ikke er smertepåvirket vil ofte stå forrest i boksen og være interesseret i sine omgivelser, mens heste med smerte gerne vil stå midt i boksen og kigge på døren eller på sidevæggene. Ved stærk smerte kan hesten stå helt op ad bagvæggen.
Hovedholdning
Heste holder normalt hovedet højt, med mindre de spiser. Smertepåvirkede heste vil holde hovedet på niveau med lansemærke og ofte lavere, hvis de er kraftigt smertepåvirkede.
Opmærksomhed
Læg mærke til hestens reaktion, når du eller andre nærmer dig. En smertefri hest vil kikke på og bevæge sig mod den ankommende. Ved svage smerter vil den oftest kun kigge uden at bevæge sig, mens den ved stærke smerter kan blive helt ubevægelig og introvert.
Føde
En smertefri hest vil tage foder til sig uden at tøve. Er den smertepåvirket, vil den ofte nøjes med at kigge på foderet, og ved kraftige smerter er der ingen respons til foder
Icehorsemedia har en mission om at indrykke artikler, som fremmer viden og er spændende for alle, der har interesse i islandske heste. Det betyder for dig, at du kan bruge icehorsemedia som digitalt oplagsværk, således at du ikke behøver bruge timer på at lede mange forskellige steder, men finder relevant information ét og samme sted.
Vi har fået lov til at indrykke denne artikel fra www.langthesteliv.dk, som ejes og drives af Boehringer Ingelheim Vetmedica.
Boeringer Ingelheim er et af verdens største medicinalvirksomheder, og arbejder med forskning og udvikling af lægemidler og fodertilskud til dyr.