Remove From Favorite Add To Favorite

Rytteren på den lille hest

Man kommer gående en tur i skoven, og pludseligt ænser man en skikkelse af en hest med sin rytter i det fjerne.

Skikkelsen tager mere og mere form, jo tættere på man kommer, og inden man ved af det, styrter der tanker gennem hovedet: Er rytteren ikke alt for stor til den lille pony? Er det synd for dyret? Er det sågar dyremishandling?

Således kan de første tanker lyde, hvis man ikke har et ordentligt kendskab til den islandske hest. Det er netop en uvidenhed om hesten, der har gjort, at islænderryttere i mange år har været, og stadig er, udsat for kommentarer og kritik om, hvorledes det er synd eller ej for hesten at bære en voksen rytter.

Tager man udgangspunkt i den almindelige ridehest, siger reglementet ved Dansk Ride Forbund, at man som rytter må ride stævner på en kategori 3 pony (max 130 cm) fra man er 0 til 13 år, kategori 2 pony (131 cm til 140 cm) og kategori 1 pony (141 til 148 cm) fra man er 0 til 16 år, og derefter ride hest, som ikke har nogen aldersbestemmelse. I modsætning til dette findes der indenfor islænderverdenen ingen regler angående rytters alder og hestens højde. Her er idealhøjden på den islandske hest mellem 132 cm og 140 cm, hvor både børn og voksne rider på hesten.
Eftersom den islandske hest er på højde med en almindelig pony, kan man sagtens forstå, hvorfor den islandske rytter mødes med undrende blikke og kommentarer fra folk, som ikke har et kendskab til den islandske hest. For dem kan det forekommer unormalt og ligefrem synd, at en voksen person rider rundt på en hest, som egentligt ligner en pony.

Mange mener, at styrken fra den islandske hest stammer mange tusinde år tilbage, hvor den trods sin lave højde udviklede sig til en utrolig stærk og robust hest. Dette stammer helt tilbage til vikingetiden, hvor den islandske hest blev brugt som transportmiddel til alverdens tunge ting. Samtidig er hesten siden denne tid blevet brugt som transportmiddel og ridehest for mennesker i alle aldre og størrelser, hvilket også er gældende i dag. Det beskrives således på mange hjemmesider for islandske heste, at den kan bære en rytter på op mod 100 kg.

Der findes to sider af denne sag. På den ene side er de, der mener, at en hest med så lav en højde som islænderen på ingen måde må eller kan bære en fuldvoksen rytter. På den anden side er der de, der mener, at den islandske hest netop er udviklet til at kunne bære en fuldvoksen rytter. Trods delte meninger er det vigtigste aspekt i denne sammenhæng, at der er et harmonisk udtryk mellem hest og rytter, ligegyldigt hvad hesten størrelse og rytterens vægt siger.

Læs vores Indlæg: Hvornår er du for tung til din islandske hest

Spread the love