Remove From Favorite Add To Favorite

Nyuddannet D-dommer: Om at blive dommer i islandshestesporten

Du kan i denne artikel møde en nyuddannet D-dommer. Du kan læse om Vibekes første møde med den islandske hest og høre hende fortælle, hvad der gav hende blod på tanden i forhold til at starte på en uddannelse som sportsdommer i islandshestesporten.

v hav

“Mit navn er Vibeke Dahl Thomsen. Jeg er bosat i Nordjylland med mand og børn. Jeg har 12 islandske heste på min bopæl samt 8 heste på min arbejdsplads.

Jeg startede på dommeruddannelsen i Dansk Islandshesteforening i foråret 2016, hvilket har åbnet min verden omkring og med de fantastiske islandske heste.  Varmboldsheste og dressurridning var min passion i mere end 20 år, inden den islandske hest indtog pladsen i mit hjerte og sind”

Fra de store til de små
Jeg var for år tilbage den lykkelige ejer af en fantastisk hollandsk varmboldsvallak, der kunne mange svære øvelser inden for dressur, bl.a. galop pirouetter og chancementserier. Som tiden gik blev det lidt lige som i eventyret ”Soldaten med fyrtøjet”  – jeg ville have mere…. og jeg ville have bedre heste.

Jeg avlede dengang nogle fantastiske og flotte varmblodsheste med stor kapacitet efter Michellino, som er en hingst i verdenseliten. Han er præmieret med guld i dansk avl, og kendt for at avle friske heste med megen ”tænding” og stor gangformåen. Desværre stemte mine evner og hestenes temperament ikke helt overens. Jeg faldt af én af hestene under ridningen i 2006 og kom ret voldsomt til skade. Derefter kunne jeg kun ligge på langs i ca. 2 måneder og spekulere over mit liv.

Mens jeg lå på langs, opstod idéen om at inddrage den islandske hest i mit arbejde som socialpædagog. Jeg havde læst en annonce i Jyllandsposten fra den ”Europæiske socialfond”, hvori man kunne ansøge om midler til oprettelse af sociale arbejdsprojekter. Det havde jeg god tid til at gøre, så projektet gik igennem og heraf udspringer min nuværende arbejdsplads ”Vilstedsøgård”  – en arbejdsplads for 18 udviklingshæmmede brugere. Vi driver et Bed & Breakfast – samtidig har vi islandske heste, handicapridning og efterskole-elever, der kommer og rider hver uge. Det er vores udviklingshæmmede brugere, der er med til at drive stedet og de udfører bl.a. opgaverne med at hjælpe andre handicappede med ridning.

Det er nu 10 år siden vi startede Vilstedsøgård, og der gik ikke lang tid før jeg blev så passioneret omkring den islandske hests formåen, at jeg valgte at sælge mine store smukke varmblodsheste og udskifte dem med de langhårede islændere. Et valg, jeg aldrig et sekund har fortrudt.

 

Islandshesteejer og ny på stævnebanen
Jeg købte mig en 1. klasses hoppe med megen vilje, der kom lige fra kåringsbanen, og spændt var jeg, da vi sammen skulle starte vores første sportsstævne i T3 og 4.2. Stævnebanen skulle selvfølgelig indtages, for hvor svært kunne det være at ride rundt på et ovalspor, tænkte jeg…… men klogere blev jeg!
 Min debut gik i rygende fart på ovalbanen, og det var meget hurtigt overstået. Jeg endte med at få et gult kort for at være til gene for de andre ryttere og et snit på under 5 i


SÅ kunne jeg lære det, og mit syn på den islandske hest blev ændret. Det gik op for mig, at den islandske hest skal lære lydighed på nøjagtig samme måde som varmblodshesten, og det blev bestemt ikke nemmere af, at der nu også var fire eller fem gangarter at holde styr på, hvor takten samtidig skulle være ren! Det satte en større dygtiggørelsesproces i gang hos mig, og jeg har siden redet en del stævner de senere år primært i 4.1.
Jeg rider nu en til to heste dagligt og underviser syv dejlige unge ryttere en gang om ugen.

vib staevne
Vibeke Dahl Thomsen på Hjupur fra Hedio Foto: Privat


En dygtigørelsesproces –
Hvordan bliver man sportsdommer?
I år har jeg solgt min stævnehest, og har kun unge heste på fire og fem år og samt en avlshoppe. Samtidig har jeg bøvl med ryggen, for helt ung er jeg heller ikke længere. Ligeså stille har min lyst og trang til at bruge min fritid omkring de islandske hestes forandret sig fra at omhandle ridning og træning, til at dygtiggøre mig og bruge min viden. Det var i denne proces, at valget faldt helt naturligt på en uddannelse indenfor dommerhvervet. Jeg var og er stadig drevet af en holdning til, at dommerne har et meget stort ansvar i forhold til sporten, for jeg er af den opfattelse, at rytterne rider efter det, som dommerne gerne vil se og dét, der giver de højeste karakterer. Som dommere skal vi være enige og bevidste om hvornår og hvorfor, vi giver de karakterer, som vi gør.

Mit eksamensforløb foregik ved Ganti´s efterårsstævne for ganske nylig i år. Vi var 3 aspiranter, der skulle til eksamen. I løbet af lørdagen skulle jeg dømme én ekvipage i hvert heat i 4.5, 4.2, T.4, T.3 og 5.2. Ekvipagen skulle afkrydses i hvert karakterfelt/firewall i de 5 nøgleelementer:

Riding skills/Connection
Beat/Balance
Suppleness/Relaxation
Outline/Movements
Execution.

– Efterfulgt af kommentarer og endelig en samlet karakter for opgavedelen. 


guidelines

Herefter skulle jeg udføre en meget grundig udstyrskontrol og bestå en teoretisk prøve, hvor der blev spurgt ind til reglerne i sportsridning og spørgsmål omhandlende forståelsen af guidelines. Efterfølgende blev jeg evalueret af to dygtige nationale dommere ud fra et eksisterende og uddybende eksamensmateriale. Bl.a skulle mine givne karakterer gerne ligge imellem de karakterer, som to FEIF dommere havde givet i de samme klasser.

Jeg bestod eksamen i oktober, og er nu D- dommer.  I Danmark starter man som D-dommer efterfulgt af C- dommer.

B og A er nationale dommere og højest rangeret er FEIF dommere.

Min erfaring ved at bruge de nye guidelines så detaljeret var, at jeg flere gange måtte revidere min karakter i positiv retning, da jeg ud fra guidelinen ikke fandt anledning til at kunne give den lavere karakter, som jeg rent faktisk havde tænkt. Når vi som dommere får guidelines´ene helt ind på rygraden, er min forventning, at vi vil se højere karakterer ved de ekvipager, som udviser harmoni og ridning, som påvirker hesten positivt, hvorimod ridning, der påvirker hesten negativt og på sigt er skadelig for hesten, ikke tolereres og vil give lavere karakterer.

De nye guidelines hjælper os godt på vej og samtidig er der dommerseminarer to gange om året, hvor retningslinjer og viden deles og drøftes. Rytterne bruger rigtigt meget tid på at forberede og forbedre sin/sine heste frem mod stævnerne, samtidig med at økonomien spiller en stor rolle for mange ryttere. Derfor syntes jeg, at vi som dommere forpligter os til altid at yde vores bedste og dygtiggøre os, for at sikre at hest og rytter får den korrekte bedømmelse med gode, saglige kommentarer og udtalelser. 
For mig at se har dommerne stor indflydelse på stævnerne, og på om rytterne har lyst til at ride dem.

Som sportsdommer vil jeg bestræbe mig på at være kompetent, upartisk, handlekraftig og ansvarsbevidst. En person, der kan kommunikere konstruktivt og som besidder en ”smittende” livsglæde, godt humør og gå på mod. Jeg glæder mig over at have bestået min eksamen, og til at praktisere dette ved blive en del af vores dygtige dommerstab i DK.


Fakta om dommeruddannelsen i DI:
Vibeke fortæller følgede skal være opfyldt for at komme i betragtning som dommeraspirant. Der er visse krav, du skal kunne opfylde:

-Medlemskab af Dansk Islandshesteforening indenfor de sidste 5 år
-Have deltaget i rangliste stævne eller ALRID som rytter
-Have været sekretær ved mindst 3 stævner
-Være fyldt 21 år
-Have viden om grundlæggende ridning
-Have læst FIPO´en (rullbook)
-Indsende en ansøgning til dommerudvalget under DI

-Møde op på introdagen, hvor der vil være en personlig samtale. Herefter får du besked på, om du kan fortsætte som dommeraspirant. Aspiranttiden løber over max 2 år, og i denne periode går man
 som ”føl” hos mindst 2 dommere (FEIF eller Nationale dommere). Man skal med ud at dømme mindst 7 stævnedage, til mindst 5 forskellige stævner. Mindst 4 dage med udtagelse og mindst 3 dage med finaler. Som føl skal man her foruden deltage i forårs- og efterårsseminariet  der bliver afholdt forskellige steder i landet.
-Dommerføl betaler selv for transport og overnatning, når vi er ude at dømme eller på seminar. Herudover betaler vi 1500,- ved uddannelsens start.
-DI holder herefter en eksamen. Efter bestået eksamen er man D-dommer. Efterfølgende dømmer man selvstændigt.

Yderligere info:
Kontakt DI-udannelsesansvarlig Rita Geertz for mere information om dommeruddannelsen i DI på: rita@islandshest.dk
Du kan finde guidelines´ene lige her: http://www.islandshest.dk/wpfb-file/dommerguidelines_2014-pdf/#more-20820

Spread the love