Remove From Favorite Add To Favorite

Mød en mester! – stort portræt af Sys Pilegård

INTET er så dejligt som at interviewe og tegne et portræt af glad, nyslået nordisk mester – værsgo ́ – vi giver jer muligheden for at møde på Sys Pilegård – helt tæt på!

I dette portræt kan du møde én af Danmarks absolut bedste eliteryttere i islandshesteverdenen – Sys Pilegaard. At skulle lave en liste over Sys ́resultater som eliterytter, vil være en omfattende affære, men som et absolut højdepunkt skal den spritnye titel som nordisk mester i 5.1 2016 nævnes!

sysmflag
Sys Pilegaard rider ærerunde i femgang på Muni fra Hrafnsholt ved de nordiske mesterkaber i Biri 2016

Måske er det heller ikke så meget Sys ́s enormt flotte resultater på stævnebanerne der er i fokus i dette interview. Har man fulgt islandshesteverdenen gennem de seneste mange år, er der ingen tvivl om, at vi har med en særdeles dygtig, alsidig og hårdtarbejde kvinde at gøre – både i store danske og i udenlandske stævnesammenhænge.

Resultaterne taler for sig selv. Derfor er det også desto mere interessant at komme bag resultaterne – møde den flittige kvinde, og få et indblik i hvordan hverdagen former sig, og hvordan en opvækst på landet blandt islandske heste har medvirket til at forme en mester…..

Fantastiske barndomsminder – hestene i mit barndomsliv
Sys Pilegaard er født på Fyn i landlige omgivelser ved Søndersø i 1991 som den yngste i en søskendeflok på tre. I dag bor Sys stadig side om side med sine forældre på gården, hvorfra hun lever af at drive ”Stald Sepi”, en professionel trænings- salgs- og kåringsstald. Som international sportsrytter på elite-niveau med stor erfaring inden for undervisning og kåringsfremvisning betjener Sys Pilegaard årligt kunder både fra ind- og udland primært fra Tyskland, Sverige og Danmark.

Det summer af liv i baggrunden, men Sys har fundet ro blandt alle trenserne i sadelrummet til at tale med os. Hun fortæller, at livet i Stald Sepi lige nu bærer præg af, at bedækningssæsonen synger på sidste vers:

“Jeg ”pusler” jo med med avl ved siden af min sportskarriere, og jeg finder mindst ligeså megen glæde ved føllene, som ved at opnå flotte stævneplaceringer – ja man kan vel nærmest sige, at avl er en skøn lille hobby for mig. Jeg hygger mig med det, og holder af at sammensætte den optimale hingst/hoppe kombination i forhold til de to-tre føl, vi får om året her på gården. Jeg synes, det er så spændende, og det giver mig så meget glæde” fortæller Sys som noget af det første.

At islandske heste skulle blive Sys ́ levevej kommer som en helt naturlig forlængelse af hendes opvækst blandt gårdens islandske heste. En fantastisk barndom, der var præget af hyggeridning og fællesture med familien. Aldrig oplevede Sys andet end at ridning foregik på familieplan, og at det var noget, der var sjovt og dejligt.

Sys var ikke mere end 2 år, før hun sad på ryggen af en islandsk hest, og hun husker tydeligt hvordan hendes mor red afsted med hende på ryggen af én af gårdens ældste heste som håndhest. Senere, da Sys selv kunne ride var det på gårdens to ældste islændere, den ene der med Sys ́ egne ord var den rene grisepasser, og den anden kunne ikke tölte, men skønne stabile famileheste. Samtidig var Sys en helt almindelig sportspige, der dyrkede mange forskellige sportsgrene bl.a. springgymnastik og svømning. Desværre satte en albueskade en stopper for hendes glæde ved især springgymnastik, og derved forblev interessen ved de islandske heste.

Sys fik sin stævnedebut som 6 årig, hvor hun deltog i et lokalt klubstævne på sin daværende følgesvend Andi. Det gik faktisk ikke særlig godt, men Sys fik alligevel blod på tanden. I efteråret 2005 fik hun sin første gode stævnehest, Feldur frá Holi. Sys fortæller, at denne hest havde stor betydning for hendes ridekarriere, og at deres forhold er et godt eksempel på, hvordan hest og rytter kan udvikle sig sammen og opnå gode resultater. Parret blev blandt andet udtaget til det danske landshold i 2006 – de startede med at konkurrere i T.1 og 4.1 og endte med at ride T.2 og 5.1.

Ungdom og hesteliv
Hestene trak og Sys mente, at hun såmænd sagtens ville kunne leve af at arbejde med heste. Alligevel mente Sys ́ forældre, at en gymnasieuddannelse var på sin plads. Som sagt, så gjort og Sys blev i 2010 student fra Søndersø gymnasium. Efter gymnasiet kunne hestelivet igen få topprioritet, og Sys drog til Tyskland for at arbejde hos Samantha Leidesdorff på Gestüt Hrafnsholt. Det var her, at Sys for første gang oplevede Muni fra Hrafnsholt, som hun for nylig blev nordisk mester i femgang på i Biri.

Sys fortæller: “Jeg havde aldrig oplevet eller set lignende hest før. Muni var på det tidspunkt ung og kun lidt redet. Jeg havde faktisk set ham før, -fra starten, før han blev tilredet, og kendte også hans mor, som også stod på stedet, og som jeg også havde trænet. Første gang var da han var 3 år, skulle på stald og med til en unghingste kåring.  Jeg kunne se, at her var virkelig tale om en helt speciel talentfuld og enestående hest. Hans bevægelsesmønster og måden han bare spolede afsted uden rytter i tølt gjorde et stort indtryk på mig. Dét øjeblik har jeg aldrig glemt, og derfor har jeg altid vidst, at han kunne blive rigtig god. Jeg var derfor utrolig glad, da det lykkedes mig at købe ham. Egentlig kom han her til Stald Sepi som salgshest i 2012 sammen med to andre unge hest fra Hrafnsholt, som jeg skulle formidle videresalg af”.

Tilbage til årene efter gymnasiet arbejdede Sys desuden på Gestüt Eichenhof v. Steffi og Peter Nagel. Men 2012 var året, hvor hun for alvor startede sin virksomhed ”Stald Sepi” op. Gennem efterhånden en del år i det internationale islandshestemiljø havde hun opnået mange kontakter fortrinsvis i Skandinavien.

Om at blive Nordisk mester
At islandske heste fylder hele Sys ́liv er der slet ingen tvivl om. Men man fornemmer også, at Sys gennem sin egen karriere er blevet grebet af glæden ved at træne andre ryttere og stå på sidelinien – især i forhold til de helt unge ryttere. Sys fortæller, at hun er rigtig glad for at undervise privat, afholde kurser og komme ud og undervise på kurser i lokalklubberne.
Derfor var det også en ekstra stor glæde for Sys at kunne drage afsted til Biri med to af sine elever, nemlig danske Caroline Storch og islandske Guðmunda Ellen Sigurðardóttir. Sammen med den danske gaedingakeppnirytter Rikke Schöllhammer Wolff, der har kendt Sys fra hun var helt lille og hendes famile hjalp de alle hinanden og fulgtes ad mod Norge og hjem igen.

Sys fortæller: “Tiden og dagene i Norge var fantastiske. At blive nordisk mester var som at være til eksamen og klare sig rigtig flot. Jeg er ikke sikker på, at jeg helt forstod, at det virkelig var sket for mig. Jeg var så utrolig glad og lettet, og efter æresrunden fejrede vi det selvfølgelig -min familie, venner og jeg. Det VAR drømmescenariet, men også underligt at opleve, hvordan luften gik ud af mig, da vi kom hjem. Det var som at være tom for luft og energi bagefter. Vi sov 24 timer efter vi kom hjem fra Norge. Jeg kørte selv med hestene og turen var noget lang, så Muni har holdt fri siden. Nu er han helt almindelig hest igen, og går ude sammen med unghestene.
Når jeg genoptager træningen, elsker at han komme med på skovture. Vi har virkelig et fint rideterræn her. Derudover bliver han trænet på skridtbånd, men hans favorit er skoven. Jeg træner ham gennemsnitlig 4-5 gange om ugen i ca. 30 minutter. Tiden flyver altid afsted på ham”.

“Der har også været stor efterspørgsel på ham i forhold til bedækninger især efter DM, så det er helt fint, at han fik fri efter de Nordiske mesterskaber. Jeg havde jo også hoppen Fluga frá Langstödum med til de nordiske mesterskaber. Det er meningen, at hun skal være min nye konkurrencehest. Jeg ejer hende med mine gode tyske bekendte, Ulli van Dorp og Joachim Grendel, som jeg har et godt samarbejde med. Til de nordiske mesterskaber gik det ikke helt som planlagt. Hun er ung og uerfaren, men hun tegner godt. Faktisk er jeg allermest spændt på hendes og Munis afkom, som vi får til næste sommer. Vi har lavet to embryo på hende og Muni. Den ene kommer til at bære navnet ”fra Sepi” – det glæder jeg mig rigtig meget til”

“I den kommende fremtid skal jeg ride nordtyske mesterskaber, og ellers ud og holde kurser i lokalklubberne herhjemme i Danmark. Tyskland er et enormt stort marked, og jeg formidler ofte heste hertil. Men ellers er det jo ingen hemmelighed, at jeg i det nye år ser frem til og vil arbejde for en udtagelse til landsholdet i forbindelse med VM i Holland. Det er i hvert fald helt sikkert, at en nordisk mesterskabstitel giver et enormt drive og glæde ved fortsat at arbejde og træne med mine fantastiske islandske heste” afslutter Sys.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/xd6s-LbXX6Q” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/q9WdidVWBl4″ frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/eu7Hu-onlJY” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Spread the love