Nordisk passion for den islandske hest til fælles– se hvem vi mødte i presserummet

Nordisk passion for den islandske hest til fælles– se hvem vi mødte i presserummet

I presserummet under NM 2016 i Biri herskede en rigtig god og kammeratelig stemning. Følelsen af kollegialitet og hygge herskede til trods for et til tider stresset miljø – tiden fløj afsted i det gode selskab og hyl og klapsalver var ikke udsædvanlige at høre!

Måske kan man tale om, at der var et sammentræf af passionerede ildsjæle, som gav meget af sig selv for at skabe gode oplevelser på hver vore medier med hver vores redaktionelle linie i forhold til at udvælge rigtige flotte billeder til de gode reportager og informationer til vores læsere.

I presserummet kunne man bl.a. møde Sofie Lahtinen Carlsson – ypperlig svensk ung hestefotograf, de entusiastiske reportere Yvonne Benzian og Anette Alsterå fra Ishestnews.se, de internationale fotografer i dyreverdenen Sabine Kämper og Ulrich Neddens fra Neddens Tierfoto, Speaker Henning Drath, indehaver af Isibless.de samt Anu Leppänen fra www.anuilonanphoto.com og Pia Ralli fra islanninhevonen.fi  – finsk islandshesteforening.

sverige 2442

Ishestnews.se
Yvonne fra den svenske portal for islandske heste fortæller, at hendes islandshesteeventyr startede på baggrund af en god veninde, Sandra, som hun delte passionen for islandske heste med. Sandra flyttede i 1997 til Island og arbejdede på en del gårde med heste, og tog desuden uddannelsen på Hólar. Ved et stævne fangede Sandras blik en mandlig rytter på en hvid hest… Det var Ragnar Stefánsson, også kaldet Raffi, som er søn af den på Island meget kendte rytter og sportsdommer Stefán Friðgeirsson.

Raggi og Sandra er i dag gift og bor i Akureyri, hvor de tilbyder turistridning på udsøgte heste, træning og undervisning. Du kan læse om dem her www.hestanet.net. I dag ejer Yvonne og Sandra heste sammen og ses jævnligt. Det var Sandra og Yvonne som i sin tid sammen startede ishestnews.se. Sandra var desuden med til at bygge hestafrettir op, som er en islandsk hesteportal, og hun skriver i dag også for ishestnews.se.
Billede: @islaendere.dk – Fra venstre til højre: Yvonne og Anette fra Ishestnews.se

 

Finland – Islanninhevonen.net
Pia fra Finland fortæller, at der er omtrent 1.000 medlemmer i det finske islandshesteforbund, og godt 3.500 heste i Finland. Hun er selv islandshesteentusiast og har været det siden 2007 lige siden hun for første gang prøvede en islandsk hest. Med Pia talte vi om de nordiske mesterskaber 2018, som næste gang skal afholdes i Finland. Hun fortæller, at det kræver enorme midler at kunne finansiere et event som dette. Derfor bliver der bl.a. solgt enkelte meter af ovalbanen til sponsorer. Et nyt interessant tiltag, der nemt kunne danne basis for en senere artikel.

fi 2429 fi 2

 

Billede 1: @islaendere.dk – Anu Leppänen fra islanninhevonen.fi
Billede 2: Anu Leppänen – Pia Ralli, bagest og Anu Siivone, teamleader af det finske nationalhold

Som østriger var det helt naturligt at komme i snak med de tysktalende kolleger med tysk som modersmål. Mit blik fangede på pressebordet en lille handy brochure forestillende en smuk kalender, og et varmt og imødekommende smil vakte min nysgerrighed –  hvilken historie og baggrund ligger der mon bag, at man beslutter sig for at leve at at fotografere dyr, – særligt islandske heste?

kalender

Kalenderen her bliver udgivet og lavet af Sabine Kämper & Ulrich Neddens, som leverer fotografier med hjerte og sjæl af islandske heste, hunde, og desuden andre hesteracer. Sabine og Ulrich leverer bl.a. også billedmaterialet til isibless.de.

Sabines historie var temmelig rørende og derfor vil vi gerne dele den med vores læsere.

Parret mødte hinanden som kolleger ved Radio Wuppertal, hvor Sabine var teknikansvarlig og Ulrich var mediekonsulent. At arbejde i radiobranchen kunne være presset og ofte forbundet med at møde “spidse albuer”. Derfor gjorde Sabine og Ulrich sig tanker om, om det var det, de gerne ville med deres liv, og snart ændredes deres fokus sig til at omhandle deres passion i forhold til at fange fange smukke øjeblikke på kameraet især via dyrebilleder, da begge har et stort hjerte for dyr. Sabine fortæller, at det har været en hård og lang process at kunne etablere dette som en levevej.

I begyndelsen blev parret ikke taget særligt alvorligt, og mødte mange som grinede lidt af dem. Men deres passion og drivkraft gjorde, at de ikke kunne undlade at fortsætte. Efter godt 6 år fik parret mulighed for at danne en levevej af deres arbejde, og parret har været kærester i over 25 år, og blev gift i 2014.

sabine 2435Et særlig møde med en islandsk hingst
Sabine red tidligere på varmblodsheste, og opgav dette pga. et traumatisk uheld. Hun fortæller, at hun var på tur med en gruppe på ca. 16 ryttere. De red ned ad en bakke, og der gik information fra forrytteren om, at der var strøm i hegnet på  venstre side, så rytterne skulle holde sig til højre. Beskeden nåede ikke hele vejen tilbage, før det gik galt, og nogle af hestene kom i kontakt med strømmen, løb løbsk, hvorved mange faldt af deres heste. Sabine endte med at falde af, og en del heste kom til at træde på hende. Alligevel kunne hun chokeret rette sig op, og da hun rejste sig, kom en hest, som havde viklet noget hegn om bagbenet til at ramme hende, således at hun fik hegn slået ind i maven, og en anden hest trådte hende på tæerne.

Chokket havde udledt en naturlig bedøvelse i hendes krop, så hun ikke var klar over, at hun havde taget skade. Hun fortæller, at hun ikke ville med i ambulancen, da hun følte sig nogenlunde tilpas. Dog viste det sig, at hun fik kvæstelser, som hun døjede med i godt og vel 6 uger efter ulykken. Hun ænsede end ikke at medpassageren i ambulancen havde en knogle, som ragede ud af armen. Denne oplevelse medførte at Sabine bagefter undgik at komme på hest igen. Hun havde fortsat kærlighed for heste, dog var hun af den overbevisning, at hun ikke skulle på en hest igen.

Sabine fortæller, at hun havde en nær bekendt, som ejede en islandsk hingst. For Sabine blev dette gennembruddet, og årsagen til hestelivet åbnede sig igen. Det var hingsten Somi frá Aldenghoor, født i 1987 og avlet i Holland, som forandrede denne grimme og traumatiserende rideoplevelse for Sabine. Hun fortæller, at hendes veninde kiggede på hende, da hun havde sat sig op, og spurgte hende om hun var klar og om hun ville dette her. Det var først, da Sabine blev afklaret og parat, at hingsten gik frem. Sabine fik sig heldigvis nogle gode rideture på den skønne hingst Somi, som hun med stor glæde tænker tilbage på. Derfor har islandske heste en særlig plads i hendes hjerte!

Sabine arbejder nu mest med at udvælge de billeder, som Ulrich tager på banerne. Hun vælger meget kritisk fra, det er kun de allerbedste billeder, som får lov til at gå videre. Ulrich gør sig meget umage ude på banerne, hvor han er optaget af arbejde med lys og en interesant baggrund. Den store udfordring for ham ligger i, at han ikke forstyrrer de andre fotografer og især ikke hestene, når han bevæger sig rundt på banerne. Man kan næsten ikke komme i kontakt med ham, når han er på arbejde, da han er opslugt og passioneret. Sabine afslører for os, at Ulrich i mange måneder efter stævnesæsonen stadig drømmer om tøltende heste. Det er tydeligt ved parrets billeder, at passionen ligger i at indfange øjeblikket, stemningen og følelsen. Parrets arbejde kan du se lige her: http://www.neddens-tierfotografie.de

Ingen tvivl om at vi på islaendere.dk har knyttet nogle bånd med andre skønne pressefolk i islandshesteverdenen, og at vi fremover vil networke og samarbejde på tværs af medierne for at kunne levere endnu bedre artikler og materiale til vores læsere!

Post A Comment