Remove From Favorite Add To Favorite

Mudder, mudder og atter mudder

af Josefine Deleuran

Det skønne efterår… og det der følger med

Findes der noget smukkere og mere beroligende end en ridetur i skoven om efteråret?
De røde, gule og brune farver pryder træerne og skovbunden, der kan dufte helt fantastisk, hvis solen samtidig titter frem. Dog kan vi i Danmark ikke prale meget af de solskinsrige efterårsdage – vores efterår er mere vådt og gråt.

Med efterår kommer der regn, og med regn kommer der mudder. Det kan vi hesteejere ikke kan komme uden om.
Da de fleste af vores islandske heste går ude hele året, og derfor i højere grad bliver udsat for det våde vejr, må vi huske at være ekstra opmærksomme på de negative konsekvenser det kan have, at have heste gående på mudrede folde.

Muk og dermatofilose
Disse to begreber dækker over hudlidelser, som forekommer hyppigere hos heste om efteråret, da de optræder under våde og fugtige forhold. Muk er typisk små eksemlignende sår, der sidder på den nederste del af benene. Muk behøver ikke nødvendigvis at være kommet af bakterier, men kan f.eks. også være forsaget af svamp eller mider.

Der er derfor flere forskellige måder at behandle det på, alt efter hvad det er, og hvor kritisk det er. For at forebygge muk kan du selv gøre en række ting: Sørg for at strigle og vaske hestens ben før eller efter ridning, så de bliver rene og tørre, så du derved kan gennemgå din hests ben for evt. opstået muk.

Dermatofilose er hudbetændelse, som kan forekomme i små sår over hele hestekroppen. Våd pels kan øge risikoen for dermatofilose. Sørg for at din hest har mulighed for at søge læ for regnen og giv aldrig dækken på din hest, hvis den er våd. Sørg for kun at bruge hestens egne strigler og hold disse rene, hvis din hest har muk eller dermatofilose eller andre hudlidelser. Hvis du har mistanke om, at din hest har muk eller dermatofilose så kontakt din dyrlæge, så I kan igangsætte behandling1.

 

Læs mere om muk og dermatofilose hos: http://www.netdyredoktor.dk/hest/sygdomsleksikon/m/muk.aspx eller http://www.netdyredoktor.dk/hest/sygdomsleksikon/d/dermatofilose.aspx

Spread the love