LOGIN

Mordax, snesåler og vinterhovpleje – gode råd fra dyrlæge Sara Mikkelsen

Remove From Favorite Add To Favorite

Mordax, snesåler og vinterhovpleje – gode råd fra dyrlæge Sara Mikkelsen

Sara Mikkelsen er uddannet fagdyrlæge i sygdomme vedr. heste og hestekiropraktor. Hun er medejer af Vejle Hestepraksis og har stor erfaring i hestens hove og med beskæring og skoning af den islandske hest – derudover er hun islænderejer.

Ifølge Sara er der ikke noget, man skal gøre anderledes om vinteren, i forhold til beskæring og skoning af sin hest. Formålet er stadig at få hoven til at fungere biomekanisk. Derimod er det visse ting, man skal være særligt opmærksom på om vinteren i forbindelse med brug af mordax, snesåler og hovpleje.

Mordax er en stor hjælp i vinterridningen, da de sikrer greb, og at hesten ikke skrider på iset underlag. Ifølge Sara er der dog to ting, man skal være opmærksom på, når man bruger mordax. Det første er, at hvis man som de fleste, skruer to mordax i hver hov ved dragten, så ændrer man vinklen på hoven. Dette påvirker biomekanikken og den måde hvorpå hoven, sener og led belastes uhensigtsmæssigt. Derfor er Saras helt klare holdning, at hesten ikke skal gå med mordax døgnet rundt. Selv skruer hun dem i, når hun skal ud og ride og tager dem ud igen bagefter. For at mindske belastningen, foreslår hun desuden, man bruger de mordax, der ændrer hovens vinkel mindst muligt. Hvilket vil sige, at man bruger de mindste mordax, der er egnede til formålet.

Den anden ting, som Sara nævner, at man skal være opmærksom på er, at mordax giver en punktformet belastning af hoven – dvs. en øget belastning der, hvor mordaxene sidder og hermed en øget risiko for skader på hoven i de områder. Sara mener, at fire mordax per hov er en bedre løsning en to, da man på den måde ikke ændrer hovens vinkel. Hun påpeger dog, at man stadig får en punktformet belastning af hoven. Om man skal have mordax på forben eller både på for- og bagben, mener Sara er et spørgsmål om, hvor meget greb, man har brug for. Hun siger at i og med at hesten bærer 60 procent af sin vægt på forparten (hvis ikke vi ændrer på fordelingen) kan det være tilstrækkeligt med mordax på forbenene, men hesten kan også skride ud på bagbenene og få skader og man får selvfølgelig et bedre greb med mordax på både for- og bagben.    

Der er forskellige holdninger til, om man kan lade hesten have mordax på på folden. Sara fraråder i høj grad, at man lader hesten gå med mordax på folden. Ofte er det ikke nødvendigt på en dansk vinterfold og selvom hun oplever færre sparkeskader blandt islandske heste, påpeger hun, at man især blandt vallakker, der leger og stejler op af hinanden, sagtens kan se, at de få revet hinanden, hvis de har mordax på.

I forhold til hovens sundhed, er det største vinter-problem i Danmark, ifølge Sara det våde vejr og at hestene ofte står på mudrede folde med gødning. Hun forklarer, at der under sådanne forhold er større risiko for, at hestene får hovbylder og infektioner. Derfor kræver den våde danske vinter særlig opmærksomhed på at få rengjort og tørret hovene godt, at lade hesten stå tørt en gang imellem og ellers holde rigtig godt øje med hovenes tilstand.

Udover mordax benytter mange ryttere sig af snesåler for at komme lettere igennem vinteren. Snesåler er et indlæg mellem hov og sko, som forhindrer sneen i at sætte sig fast og klumpe sig i hovene. Det man skal være opmærksom på, når man bruger snesåler, fortæller Sara, er igen rengøring af hovene. Det er vigtigt, at man får renset ud under snesålerne og sikrer sig, at der ikke får kilet sig sten ind under snesålerne eller der er pakket med gødning eller andet.

Som rytter og/ eller hesteejer, er der altså god grund til at håbe på en hvid og ikke en våd vinter, at forberede sig med mordax og snesåler og så ellers lægge en del kræfter i at holde hestens hove rene og tørre.  

 

Spread the love
No Comments

Post A Comment