Min hest fælder – kan det virkelig passe?

Det er ikke mange uger siden, at raketterne malede himlen regnbuefarvet og vi bød 2018 velkommen.

Samtidig gik vi ind i januar… En typisk vintermåned, der for mange er lig med kulde, mørke og uoverskueligt lang tid til foråret. Derfor er det også helt forståeligt, at mange af vores læsere har undret sig over, at deres heste allerede er begyndt at fælde.

Pelssætningen starter nu

Men selvom vi stadig befinder os midt i en vinterperiode, så er det faktisk slet ikke så mærkeligt, at de første totter allerede begynder at ryge af vores islandske heste. Det er nemlig allerede nu i januar og/eller februar, at hestene begynder at sætte sommerpels.
En gammel tommelfingerregel siger, at dyrenes pelssætning følger dagslyset og at forårsfældningen begynder, når lyset er på retur. På nuværende tidspunkt er dagen tiltaget med ca. 1 time, så måske der er noget om snakken?

Det kan være hårdt at skifte pels

Når din hest fælder, skal du ikke blive forskrækket, hvis den kan virke lidt flad og energiforladt. Den er ikke syg, men det er hårdt at sætte ny pels og hesten vil helt automatisk skyde energi i at sætte pels i stedet for at holde huld og opbygge muskler. Hold derfor øje med hesten og se om den bliver tynd eller virker træt. I de tilfælde vil det være gavnligt at skrue ned for træningsintensiteten samt eventuelt tildele hesten flere proteiner og mere B-vitamin i foderet.

Vær omhyggelig med striglen

“Men ville det så ikke være smart, hvis jeg barberer min hest og hjælper den af med pelsen? ” er der så nogen, der spørger. Men det er faktisk ikke nogen god idé. Hvis du begynder at barbere lige før eller midt i en fældning, vil du forstyrre hestens naturlige fældningsproces – og det kan i værste fald gå ud over hestens velbefindende. Grib i stedet en strigle og børst din hest godt igennem, når den fælder. Du hjælper selvfølgelig hesten af med overskydende pels, men en god strigling har både en massageeffekt samtidig med, at det afhjælper den kløe, som heste også ofte kan opleve i forbindelse med fældning.

Spread the love