Remove From Favorite Add To Favorite

Islands nationale hestefestival

I øjeblikket huserer fodboldfeberen på Island, men snart er der Landsmót, og hestene kommer i fokus!

20140703 232854 1

Landsmót er Islands nationale “islandshest-konkurrence”. Det er den største udendørs sportsbegivenhed i Island, og højdepunktet for avlere, der fremviser landets ypperligste avlsheste og for landets bedste ryttere, der ser frem til at konkurrere om titler og ære.

Landsmót afholdes hvert andet år, og i år finder Landsmót sted i dagene fra d. 27.6-3.7. 2016.

Det første Landsmót blev afholdt i 1950 på området ved Thingvellir National Park. Siden da er fejringen af den islandske hest vokset til en stor og folkekær festival, der bliver afholdt på forskellige lokaliteter rundt om i Island. Sådan har det været siden begyndelsen i 1950. Et skelsættende år var Landsmót ved Hella i
Syd-Island i år 2008, hvor deltagerantallet nåede et rekordniveau på 14.000 mennesker.


Gæðingakeppni, Tölt og avlsheste

Hovedtemaet for arrangementet er “Gæðingakeppni, hvor ryttere i alle aldre og deres heste konkurrerer i at vise deres bedste heste frem i alle fem gangarter. Parallelt hermed er konkurrencer og show med avlsheste, hvor de bedste hingste og avlshopper vises og vurderes.
Eftersom tølt er den mest skattede gangart hos den islandske hest er højdepunktet i Landsmót altid tøltkonkurrencen, hvor de bedste tøltere og deres ryttere konkurrerer om Landsmót ”Tølt-mester”-titlen.


En Festival for hele familien

Med hestene som omdrejningspunkt strækker arrangementet sig over en uge. Landsmót-området bliver nærmest omdannet til en slags landsby med en stor campingplads, et marked med køb og salg af brugskunst, rideudstyr og lokale varer, legepladser, forlystelser, optrædende islandske sangere samt en række islandske madleverandører, der tilbyder spændende kulinariske retter.

20140703 230123

Landsmót 2016 og 2018
Landsmót afholdes d. 27 juni – 3 juli 2016.
Årets Landsmót vil markere 50 års jubilæet for sidste Landsmót på Hólar, som blev afholdt i 1966. Hólar University er det officielle islandske center for ridning, uddannelse og forskning indenfor den islandske hest.

En hensigtserklæring om at holde næste Landsmót i 2018 i Víðidalur i Reykjavík er også allerede nu blevet underskrevet.

holar2016 landsmotssvaedid

Alle fotos leveret af landsmót.is

Spread the love