11 feb Konditionstræning inden forårets mange rideture
Foråret står snart for døren, og inden man ved af det, venter der den islandske rytter en masse skønne rideture i det fri.
Af den grund er det vigtigt for både hest og rytter at få opbygget en god grundlæggende kondition, som kan være med til at forbedre ekvipagens præstation, hvadenten det er på den almindelige ridetur eller til konkurrencer. Derfor vil vi i det følgende gennemgå nogle metoder, som kan være anvendelige til træning af hestens fysiske form.
Den islandske hest skal have en grundlæggende form og kondition, således at den kan yde sit bedste uden at blive træt og udmattet. Ligegyldig hvilken disciplin der er tale om inden for ridesporten, er det centralt at træne styrke, tempo, fjedring, smidighed og udholdenhed, hvor en kombination af disse er det optimale.
I forbindelse med turridning af den islandske hest, vil vi dog kun lægge fokus på udholdenhed, da en ridetur i det fri ofte inkluderer et ridt over en længere distance. Hesten skal derfor kunne arbejde i et jævnt tempo over en længere periode, hvilket blandt andet kan bibeholdes eller forbedres gennem intervaltræning.
Intervaltræning er en træningsform, hvor man skifter mellem korte arbejdsperioder og korte hvileperioder. Skiftet foretages almindeligvis i tre til fire perioder, og den samlede intervaltræning per gang varer omtrent 30 til 35 minutter. Fordelingen af henholdsvis arbejdsperioder og hvileperioder kan intensiveres gennem træningens forløb, således at kravene øges med forbehold for den enkelte hest og rytter. Denne form for træning bør ikke foretages hyppigere end hver tredje eller fjerde dag, da hestens stofskifte skal normaliseres, samt andet grundlæggende træning skal foretages, således at ridningen forbliver varierende. Det er dog vigtigt at huske på, at træningen altid skal foregå på et passende niveau for både hest og rytter, hvor tempo, længde, interval og antal træningstimer kan varieres alt efter, hvilke mål ekvipagen har.
Det kan derfor sluttes, at det vigtigste aspekt i denne sammenhæng er, at lige gyldig hvilken træningsmetode der tages i brug, skal træningen udover at være effektiv samtidig være varierende og spændende. På denne måde kan både hest og rytter bibeholde en gejst, villighed og entusiasme for træningen, således at ekvipagen kan blive klar til de mange kommende rideture.
Se her et eksempel på 3 ugers program. Download pdf her.
Kilde: Micklem, William (2004) : Politikens store ridebog, Politikens forlag.