Køb og salg af islandsk hest- Interview med Mette Koefoed, Team No

Køb og salg af islandsk hest- Interview med Mette Koefoed, Team No

 

Påskedagene er for mange islandshesteentusiaster lig med helligdage og fri fra arbejde. Hestene fælder, føllene er på vej og udendørslivet trækker. Vejret indbyder til tølt i lange baner!
For kommende islandshesteejere kan drømmen være at ride foråret i møde på sin helt egen tølter, og for nuværende islandshesteejere, skal der måske gøres plads til kommende føl og de uddannede rideheste skal sælges.
Uanset om foråret indbyder til køb eller salg af islandsk hest er der råd og tips at hente her.
Islaendere.dk har interviewet Mette Koefoed, der driver salgs- og træningsstalden Team No i det vestjyske nærmere bestemt v. Ringkøbing Fjord.

Om Mette Koefoed

Mette Koefoed blev Danmarksmester i Alrid 2014 på hingsten Silfurgeisli fra Fellskoti, og samme år opnåede de en 5. plads i V1 under DM. Senest fik parret en 8. plads ved Istølt i Frederikshavn i begge klasser. Med 85 solgte heste sin trænings- og kommissionsstald i år 2015 slog Mette Koefoed og Team No salgsrekord, så Mette må kende til markedet for køb og salg af islandske heste. Læs med her – lær Mette bedre at kende, samt få et indblik i hendes hverdag med køb og salg af islandske heste.

Hvad er din professionelle baggrund?

Jeg arbejdede med dressurheste i USA efter gymnasiet, og derefter arbejdede jeg som guide i USA, Nepal, Pakistan og Kenya.
Efter mine eventyr i udlandet blev jeg uddannet markedsøkonom i International Marketing og økonomi. Det var i internettes spæde start, og jeg fandt, at der var et marked for køb, salg og formidling af heste på internettet. Jeg var med til at starte everhorse.dk, som dengang hed horse.dk. Mit job bestod i at lave hjemmesider og tage billeder/video af salgsheste til portalen. Jeg tog også på messer og præsenterede hjemmesiden og dens muligheder i den nye internetverden.

Hvor mange års erfaring har du med træning og salg af heste?

Jeg har redet siden jeg var 5 år. Min mor arbejdede hos Icelandair i København, så jeg var ofte på Island. Hver sommer var jeg på ridelejr på Island, men når jeg kom hjem red jeg ponyer.

Jeg red spring i begyndelsen og senere red jeg en pony til B-pony i dressur. På store heste sprang jeg også i starten, men da jeg havde haft nok uheld, gik jeg over til dressuren. Jeg havde en oldenborghingst, som jeg red landsstævner på i dressur.

Da jeg arbejdede hos horse.dk, begyndte jeg at sælge de første ponyer. Vi hentede sportsponyer i Holland, som jeg uddannede og solgte. Det blev til mere end 200 solgte sportsponyer, hvorpå jeg begyndte at få efterspørgsel på islandske heste. Det begyndte egentlig med, at der kom en pige i stalden for ca 10 år siden og spurgte, om jeg kunne hjælpe hende med at ride sin islænder. Jeg kan huske, at jeg sagde til hende, at jeg ikke havde kendskab til gangarterne. Men det gik op for mig, at min dressurbaggrund kom mig tilgode. Jeg kunne ikke helt forlige mig med den ridning, som jeg lærte på de første kurser i at ride islandsk hest, men der er sket MEGET med ridningen på islændere på meget få år. Det er gået i den helt rigtige retning og er blevet mere inspireret af klassisk dressurridning.

Mette Koefoed på Silver                      Foto: Lea Brønnum

Hvor kommer dine kunder fra?

De fleste kunder er danskere, men forrige år solgte jeg heste til Frankrig, Sverige og en del til Tyskland. Geografien er ikke så afgørende, – selvom jeg bor helt ude på vestkysten, har jeg en del kunder fra Sjælland. Flere af hestene kommer fra Sjælland og bliver solgt tilbage til Sjælland.

Hvad er vigtigt for dig i din online og personlige formidling af salgsheste? Hvilke gode råd kan du give til salg af islandsk hest?

Såfremt din annonce indeholder billeder, skal de være af meget god kvalitet, – ellers er det bedre at undvære billeder. Eventuel video skal også være af god kvalitet, ellers undlad video. Teksten skal hellere være kort og godt sælgende end følelsesladet. Tænk på nogle enkelte ord, som sælger netop dén hest, du har. Det er meningen, at du skal få folk til at ringe/skrive til dig.

Når du bliver ringet op, er det vigtigt, at du er ærlig. Spørg gerne ind til hvad køberen forestiller sig at hesten skal bruges til. Stemmer det overens med din hests kvaliteter?

Desværre oplever jeg mange kunder som har været steder, hvor hesten ikke passer til beskrivelserne. Derfor er det som sælger vigtigt at gøre sig umage og undgå at spilde folks tid – det lønner sig er min erfaring.

I det personlige møde er det vigtigt at danne sig et indtryk af køberen. Vurdér køberens ride-egenskaber inden du tager vedkommende med på tur. Det er ikke ønskværdigt at nogen kommer til skade og får en dårlig oplevelse.

Hvilke faktorer enten højner eller sænker prisen prisen på en islandsk hest?

       Af positive faktorer, der hæver prisen kan nævnes:

 • Hestens ridelighed – har den adskilte gangarter?

 • Hestens sind – er den cool og lytter til sin rytter, er den glad og samarbejdsvillig?                                                                                                                                                                                               

  Af negative faktorer, der sænker prisen kan nævnes:

 • Hestens opvækst og omgang mellem mennesker – er den uopdragen og nervøs

 • Hestens ridelighed – er den uerfaren og utryg under rytter?

  Naturligvis er disse begreber ikke éntydige, men skal forståes vejledende.

Har du nogensinde afvist at tage en hest i kommision – hvorfor/hvorfor ikke?

Jeg tager ikke heste, som ikke er helt tamme og ridbare i kommision. Det vil være for omfattende og tidskrævende at gøre dem klar til salg.
Jeg har sendt heste hjem som efter 1 uge stadig er virkelig stressede og ikke kan tilpasse sig – det er svært at finde nye hjem til sådanne heste.
Det er dog sjældent, at de ikke har fundet sig til rette, når den første uge er gået.

Hvordan formidler man mest optimalt sin salgshest på internettet?

Min hjemmeside er ALTID opdateret, – selvfølgelig tager det tid fra hestene kommer i stalden, til vi får taget billeder. Derefter skal jeg jo også prøve dem i hallen, på ovalbanen, på vejen og i skoven, inden jeg kan lave en grundig og ærlig beskrivelse af dem.
Facebook er god, men annoncerne er væk efter en ½ dag.
Joras var det eneste for år tilbage, men brugervenligheden synes jeg ikke er optimal.
Everhorse har jo lige lanceret everhorseicelandic.dk – det synes jeg jo er fantastisk, da det var min ”baby” for år tilbage.
Islaendere.dk ser ud som en god side – det er altid godt med et forum, hvor alt er samlet på ét sted og stadig kan skelnes overskueligt.

I hvilken grad oplever du at dine købere er realistiske i sine forventninger til pris og kvalitet?

Jeg har meget sjældent kunder som ikke går herfra med en god oplevelse.
De kan ofte se, hvorfor prisen er som den er. Indimellem oplever jeg, at kunder spørger hvorfor en hest er i en dyrere prisklasse end en anden, og så forklarer jeg, at ud fra hestens alder, naturlige talent, erfaring og uddannelsesgrad er prisen som den er. Det skal siges, at man ikke kan systematisere priserne på islandske heste og putte dem i bestemte bokse. Man kan tale om faktorer, der hæver eller sænker prisen. Det, der kan have stor værdi for én type rytter, behøver ikke have nær så stor værdi for en anden type rytter. Mange er villige til at betale prisen, når det helt rigtige match er dér.

Kan du give et par gode råd til, hvad man skal være opmærksom på ved køb af islandsk hest?

 • Vær tydelig i dine forventninger til hestens brug overfor sælger.

 • Sæt dig ikke op på en ukendt hest. Lad ejer eller en anden rytter fremvise hesten og læg mærke til, hvordan hesten reagerer under ridning på bane og i naturen.

 • Såfremt du er i tvivl om gangarternes takt, så tag hestens uddannelseniveau og naturlige talent i betragtning. Det kan også være rytterens indvirkninger, der påvirker hesten negativt. Lad en dyrlæge vurdere hesten, hvis du er tvivl.

 • Tag højde for sommereksem, som jeg har erfaring med at kunne mærke ved fortykninger i man og ved hale.

 • Tag højde for tidligere forfangenhed, som jeg har erfaring at kunne mærke som forstørret spækkam.

Hvordan ser ønskehesten ud for dig, når du modtager den som kommissionshest?

 • Hesten skal være i god kondition og fremstå trænet

 • Hesten skal være ridelig og stopbar.

 • Hesten skal være håndterbar i alle hverdagssituationer

 • Hesten skal være vant til trailer, biler og være vant til ridning i naturen.

  Mette står til rådighed for spørgsmål hele påsken, og har du spørgsmål vedr. køb og salg af islandske heste, så hop straks over på bloggen: http://islaendere.dk/blog – husk at klikke på “se mere” for at kommentere. 

Introbillede af Lea Brønnum

Post A Comment