Remove From Favorite Add To Favorite

Rundt om en kåring

 2. kåring i Herning er overstået og masser af smukke heste blev vist og bedømt.

Islaendere.dk er nysgerrige på, hvordan en kåring opleves indefra? Hvilke forberedelser, udgifter, tanker, glæder eller skuffelser følger med inden afkommet spændt vises frem på kåringsbanen? Vi har fulgt en kåringsproces og interviewet avler Lisbeth Søndergaard, der driver sit stutteri, Vejlegård Isheste på halvøen Gjøl nær Limfjorden i Nordjylland.

Hvor mange heste avler I om året på Vejlegård Isheste?
På vores lille stutteri, Vejlegaard Isheste, avler vi 2-3 føl årligt på godt kårede hopper med en god afstamning.
Jeg avlede det første føl i 2005, lidt ved en tilfældighed forstået på den måde, at et nedslag i prisen på den første hoppe jeg købte, var en gratis bedækning ved stedets hingst i den kommende sæson.
Da jeg fandt ud af, at jeg ville avle og ikke bare have et par “hyggeheste”, skiftede jeg ret hurtigt avlsmateriale og i 2009 kom de første to føl efter kårede hopper.

Hvilket avlsmål har I?
Det er mit mål at avle islandske heste af høj kvalitet – det er jo nemt at sige (noget sværere at praktisere) Men man kan gøre sit bedste for at vælge gode avlsheste og kombinationer – der skal også en lille smule held til, men i mine øjne er en islandsk hest af høj kvalitet:

-En smuk hest med masser af udstråling

-Den skal besidde 4, meget gerne 5 stabile gangarter med en smidighed og rummelighed, der vil kunne gøre sig gældende på konkurrencebanerne og i avlen, men også være til glæde for rytteren i al almindelighed

-Hesten skal have nemt ved gangarterne og specielt nemt ved tølt. Den skal være samarbejdsvillig og have et venligt og stabilt sind, som gør det en fornøjelse at arbejde med den

Hvad lægger I vægt på hos henholdsvis hoppe og hingst i forhold til at sikre avlsfremgang?
I avlen på Vejlegaard vægter vi ikke kun det enkelte individ, men vi ser også meget på, hvilken afstamning, som ligger bag både på hoppen og på hingsten.
Der bruges meget tid på at finde de hingste, som skal præge det næste års avl.

Hingsten skal have en god kåring, specielt i ridning og med let til tølt og form i en tidlig alder. Det er vigtigt for mig, at hesten har nemt til tingene fra naturens side og at det ikke er noget, der skal arbejdes på og med i årevis. Jeg ser allerhelst hingsten til kåring selv, men det er jo langt fra altid muligt, så jeg ser meget på de kommentarer, der er til de enkelte delkarakter i kåringerne.
Hingsten må meget gerne have gjort sig gældende på konkurrencebanerne, da det for mig også siger noget om rytterens lyst til at arbejde med pågældende hingst.
Så ja, meget gerne hele pakken… en god individuel kåring, god afstamning og anvendt som som konkurrencehest. Hvis det er en lidt ældre hingst er det også vigtigt, at den har gode afkom – ja, det er mange krav til en hingst…

I princippet er der jo de samme krav til hoppen, som til hingsten… men det er lidt svært for en hoppe, både at være kontinuerlig avlshoppe og ridehest på samme tid. Her ser jeg igen meget på, hvilke forfædre der ligger bag – jeg er en flittig bruger af woldfengur.

Jeg har valgt selv at ride mine avlshopper en kortere eller længere periode. Det giver en fornemmelse af, hvordan de er at ride for en “almindelig” rytter uden de store ridemæssige færdigheder.
De hopper jeg har i avlen pt. har fået flere afkom. Jeg kan begynde at se, hvilke kvaliteter hoppen selv avler godt igennem, og hvilke steder, jeg skal lægge ekstra vægt på hingsten.

Det er en langvarig, men meget spændende proces, og jeg forsøger at være meget kritisk og kun beholde hoppeafkom, hvis der er håb om, at de er avlsforbedrende i forhold til det materiale, som jeg allerede har. Det har indtil nu været rimeligt nemt, da jeg har fået flest hingsteføl – de bliver solgt enten som føl/plage eller som rideheste.

Hvilke overvejelser gør I jer før en evt. kåring? pris/potentiale/er hesten udviklingsmæssigt parat?

Hvorledes vurderer I om en hest har kåringspotentiale?
Jeg har gode folk omkring mig, som er dygtige og har stor erfaring. De giver gerne et råd og en mening, når jeg spørger – dem lytter jeg meget til – det kombineret med, hvad jeg selv ser i hesten og mine avlsmål.

Jeg ser allerede på unghesten, når den er 3-4 år – hvordan er dens bygning?
 Der er jo ikke nogen idé i at fremstille en direkte uheldigt bygget hest.

Dels vil en meget dårlig bygningsbedømmelse trække den samlede bedømmelse ned – og dels kan f.eks en dårlig hals eller uheldige proportioner få indflydelse på hestens ridemæssige formåen.

Jeg ser selvfølgelig også meget på, hvordan de bevæger sig på marken. Har de rummelighed og er de smidige? Men det er først, når hesten starter i ridning, at jeg får en fornemmelse af, hvad der er i dem. 
Hvis jeg tror på, at det er en hest, som skal kåres, kommer den i ridning hos en dygtig, erfaren og professionel rytter i den vinter, hvor den bliver 4 det kommende forår. Der bliver der lavet en vurdering om hvorvidt, den er lovende, og om det er noget at arbejde videre med næste år.

For at jeg vælger at stille en hest til kåring, skal der være gode muligheder for at hesten kan opnå karakteren 8 i de fleste delkarakterer. Det er mit kriterie.

Hvilke omkostninger er der forbundet med en kåring bortset fra selve træningsforløbet (der jo afhænger af den individuelle træner)?
I forhold til træningsforløb rider jeg ikke selv på de heste, som jeg vurderer skal til en mulig fremtidig kåring – det er jeg simpelthen ikke dygtig nok til.
Det lader jeg de professionelle om.

Mit ca. budget forud for en kåring er:


Op til 8 måneders træning, som afhænger af den enkelte træners pris
Byg- og ridebedømmelse: ca. kr 21.000,-
Kåringscertifikat (hvis man ønsker at få det tilsendt):kr. 150,-
Boks: kr. 550,-
Overnatning: ca. kr. 650,- pr overnatning
Vaccinationer, hvis ikke de allerede er i orden

Hvis det er en hingst, der skal kåres, skal der også være foretaget DNA-kontrol samt røngten for spat – begge dele skal være registreret i WF inden kåring, og kan foretages af din dyrlæge.

Hvilke forventninger har I som avlere på kåringsdagen?
Hvad er jeres oplevelse af den nylige kåringsdag? – Er I selv med til fremvisning/klargøring/ striglning osv.? Hvordan foregår selve dagen for en avler?
Jeg havde min Hoppe Fjöður fra Vejlegaard med til årets første kåring i Herning.
At have en hest med til kåring, er som avler selvfølgelig meget spændende. Jeg synes, det føles som at have mine børn til en vigtig eksamen.
Jeg er utrolig spændt og nervøs, men der er ikke så meget, som jeg kan gøre ved det andet end at se til fra sidelinjen og håbe, at det går som planlagt.

Bedømmelsen af min hoppe, blev lidt lavere, end hvad jeg havde håbet på hjemmefra. 
Jeg havde en, synes jeg selv, realistisk forventning på en samlet kåring på omkring 8.00. Det blev så 7.85.
Bygningskarakteren faldt ved, at hun fik en noget lavere delkarakter på hove end forventet. I ridning, havde jeg et håb om, at hun på nogle af delkaraktererne havde præsteret lidt mere, og ville have fået en halv karaktér mere. Det gjorde hun ikke og karaktererne afspejler det, hun viste dén pågældende dag, og det er jeg tilfreds med.

Bagefter kommer så alle overvejelserne ….Jeg skal prøve at stille hende igen? Eller skal hun rides et år mere og så kåres igen? Hvad vil økonomien i sidste ende blive i det?

Jeg har taget den beslutning, at hoppen har mange gode kvaliteter, som jeg vægter som avler, og hun har fået en god kåring med gode karakterer næsten over hele linjen. Derfor bliver i hun i nærmeste fremtid sat i fol.

Jeg havde ikke selv nogle opgaver omkring hesten til selve kåringen, det sørgede træner og fremviser for.

Ud over at hesten bliver pudset og poleret under selve kåringsdagene for at give et positivt indtryk, ligger der også stor forberedelse i, at hesten optræder i optimal huld og selvfølgelig den månedlange træning.
Min hoppe kom i gang hos træner i oktober måned sidste år.

Jeg oplevede, hvordan de andre heste blev bedømt, og så er man jo spændt på, hvordan dommerne lægger niveauet. Sådan nogle dage møder du også andre avlere, ryttere eller andre interesserede, som har lagt vejen forbi for at se kåring. Jeg kan bestemt kun anbefale at tage ud og se en kåring.

På hvilken måde er kåringsresultatet vigtigt for jeres avl? Er det mhp. salg af den/de kårede(de) hest eller skal jeres kårede heste indgå i avlen i jeres stutteri?

Fjöður fra Vejlegaard, som jeg fik kåret ved første kåring i Herning, skal indgå i avlen her på stutteriet – om hun så skal sælges om nogle år, har jeg ikke taget stillig til.
For mig er kåringsresultater vigtige. Det giver selvfølgelig et billede af den enkelte hests kvaliteter, men det er også nyttig viden for avlen, da det forbedrer muligheden for at vurdere, hvordan den enkelte hoppe/hingst avler – avler den stærkt igennem på god pas? – hvordan bliver halsen generelt på afkommene?
Og så synes jeg bare, at det er rigtig sjovt og spændende med kåringer.

Om det har indflydelse på salg, er lidt svært at vurdere, men for mig vil det have det. 

En kåring er et “kvalitetsstempel” og en god kåring vil, hvis jeg skal købe hest, betyde meget på værdien henholdsvis på hingste og hopper, samt ungheste. 

Man kan diskutere hvor meget det har indflydelse på en redet vallak, da den mere bliver vurderet på dens umiddelbare kvaliteter – men der skulle gerne være en sammenhæng i mellem avl på generationer af gode heste og den enkelte hests kvalitet.

På linket herunder til Dansk Islandshesteforenings hjemmeside finder du mere om priser og vilkår i forhold til kåring af islandske heste.
http://www.islandshest.dk/avl/karinger-2014/

Introfoto: Fjödur fra Vejlegaard. Foto: Mathilde Bøgh

Spread the love