Remove From Favorite Add To Favorite

“Jeg skulle beslutte, hvad jeg ville være kendt for – portræt af Tania Højvang Jensen”

Foto: Matilde Bøgh

I Herning trives drømmene og passionen. Hundredevis af ryttere har trænet over flere måneder, for at vinde titler, og få den bedste oplevelse med sin hest. I dag er dagen hvor landsholdet udtages og vinderskamlerne bestiges!

For nogle ryttere går drømmene i opfyldelse, og man kommer til en periode i ens liv, hvor imponerende resultater i både danske-, nordiske- og verdensmesterskaber skærper omverdenens opmærksomhed i en sådan grad, at muligheden for at gøre ridning og træning af islandske heste til sin levevej foreligger.

Vi har mødt Tania Højvang Jensen, der efter utallige imponerende resultater stadig er aktiv i sporten på højt niveau, og nu også har dedikeret sit liv til at træne talentfulde unge talenter.


Om Tanja:

Tania Højvang Jensen (tidligere Olsen) 1998 red for første gang på det danske juniorlandshold til NM, og i 1999 blev hun dobbelt dansk mester i T.1 og 4.1.

Tania har forsvaret de danske farver 7 gange. Og udover en række danmarksmesterskabstitler har hun vundet 2 x NM guld,  1 x NM sølv,  1 x VM bronze  og  2 x VM GULD!

Tania er født i 1983 og opvokset på landet. Heste har, siden hun kunne gå, været hendes helt store passion, og hun har undervist, siden hun var 17 år.

”Det startede på en rideskole, og senere blev det til islændere, for jeg havde mulighed for at kunne ride på naboernes heste. I gennem mine naboer kommer jeg i kontakt med den halvt danske/halvt islanske Einar Öder Magnusson, der var en meget anerkendt rytter og avler på Island, som ejede stedet Halakót.

Det betød, at jeg som 16-årig første gang tager til Island en sommer for at arbejde fuldtid med heste. Efter det sproglige gymnasium og ekstra fag i matematik, fysik og kemi tager jeg igen til Island for at arbejde for Einar, denne gang nu det meste af et år”

Hellere arbejde med få gram hjerne end med 400 kg. muskler – Om tiden på Island

Tania fortæller, at Einar gjorde et uudsletteligt indtryk på hende, både som menneske og som rytter.

”Einars motto var: ”Hellere arbejde med få gram hjerne end med 400 kg. muskler”…… Einar var på det tidspukt en meget kendt og respekteret rytter, han havde redet Landsmót flere gange samt avlede på meget højt niveau. Han var på Island omgivet af anerkendelse og respekt for sine resultater og det var en livsgave at arbejde for ham, at bo hos ham og blive en del af hans famile.
Jeg har stadig tæt kontakt med Einars familie, efter at Einar døde alt for tidligt af kræft sidste år”

I Einar møder Tania således et menneske, hvis tilgang og filosofi til hestene matcher hendes menneskesyn i en sådan grad, at han bliver hendes mentor. ”På Island bliver det især mit arbejde med ”de ustyrlige” heste, der så at sige tvinger mig til at gå undersøgende og nysgerrigt til værks omkring, hvorfor hesten reagerer som den gør. Det går op for mig, at det er mig, der må ændre på mig selv, mine krav og mine forventninger og ikke hesten, der skal ændre sig”.

“Min tilgang til både mennesker og heste er derfor, at møde mennesket der, hvor mennesket befinder sig, og arbejde med udvikling derfra – og i forhold til hestene: Aldrig dømme, fornedre eller tænke, at hesten bevidst gør noget forkert- igen skal man møde hesten, hvor den befinder sig mentalt – og tålmodigt imødekomme den på dens præmisser.
Jeg holder derfor meget af træningstrappen som metafor for, at det er mit ansvar at træne hesten på en sådan måde at hesten ikke presses i én bestemt boks, som jeg på forhånd har bestemt, men at det er mit ansvar at finde en boks, som hesten passer i.”

Om at være coach for unge talenter

Da Tania kommer hjem til Danmark tager hun B-instruktøreksamen, og har siden arbejdet fuldtid med heste og undervisning hjemme på gården i Fredensborg. ”Som tiden gik og mine resultater i sporten medførte mange henvendelser, måtte jeg tage min fremtid og mit liv til overvejelse. Jeg var nu et forbillede for mange både børn og unge, og min opførsel og min træning var jeg nøje bevidst om gjorde stort indtryk på mange mennesker. Det at være et forbillede medførte, at det blev arbejdet med de unge talenter, der gav betydning og mening for mig i mit arbejdsliv – og det er stadig i dag, den del af mit arbejdsliv, der giver mig mest igen.

AHEJ6363laura J9897

Sofie Panduro og Laura Arboe er blandt de unge ryttere, der er under Tanias vinger. Billeder: Andreas Hejndorf

“Egentlig skete det efter VM i Schweiz på vej hjem i bilen. Jeg brændte for idéen om, at tænk hvis jeg kunne gøre en forskel for andre børn eller unge ved at lave mit helt eget hold af dedikerede ryttere og matche dem med de rette heste. Derfor blev Complete Riders en realitet. Complete riders er et lille team bestående af 8 super seje piger, som arbejder hårdt på at blive den bedste udgave af sig selv, både som mennesker og ryttere. De ved, at det at blive en god rytter ikke bare handler om smart udstyr og gode heste. Men om vilje, tålmodighed, ydmyghed, kærlighed og hårdt arbejde. At det at uddanne sig selv og sine heste er en vej som går op og ned. De ved, at fejl ikke er betyder fiasko men erfaring.

Denne filosofi har Einar lært mig, og han er med mig hver eneste dag. Jeg forlader aldrig en bane eller hal uden at sige tak højt for mig selv. Til Einars begravelse sidste år var han omgivet af sine elskede heste, og hans hest stod opsadlet udenfor kirken og ventede på ham. Jeg vil aldrig glemme dette øjeblik. Ligesom jeg heller aldrig glemmer mit sidste ridt med Einar hvor jeg fik lov at ride hans hest Glodafeykir, som han havde vundet Landsmót på.

Vi blev til slut nødt til at spørge ind til gode gamle Solon, der var Tanias fantasktiske pashest og blandt andet gav hende de mange mesterskabstitler. Tania fortæller at Solon er pensioneret, og nyder livet som opdrager og legeonkel blandt hendes unghestene. Og den berømte brune håndlavede sadel……. – ja, den er såmænd med til DM i år, hvor de unge piger fra Complete Riders er så heldig at kunne få mulighed for at ride i den.

taniaogeinar
Tania og Einars sidste ridt. Privatfoto.

 

Spread the love