Remove From Favorite Add To Favorite Islandske heste, sagn og mytologi

Islandske sagn: Nykur – hesten i vandet

Ligesom i alle andre lande, har Island også sin andel af gamle fortællinger om overtro og myter.

Men i og med, at den islandske hest har spillet en stor rolle hos den islandske befolkning, siden vikingetiden, er hestene også blevet skrevet ind i sagnfortællingerne. Et af sagnene handler om en skikkelsen, der var, og stadig er, kendt som Nykur eller Nennir i Island.

Nykurs udseende

Ifølge sagnet kan Nykur både leve i søerne og åerne, men også i åbent hav. Der er mange forskellige beretninger om Nykurs udseende, men fælles for dem alle er, at han ligner en hest, oftest grå, men ind imellem også sort. Nogle mener dog, at han ikke er større end en hund. Det der er særligt magisk ved Nykur er, at han kan ændre skikkelse. Nykur kan tage form som et menneske, og til hvilket som helst firbenet dyr – den eneste detalje han ikke kan efterligne, ifølge sagnet, er krumningen på et vædderlams horn – så hold hellere godt øje.

Fortællingen om Nykur

Nykur har desuden en unaturligt lang hale, og det er den man skal passe særligt godt på.
Sagnet fortæller, at hvis du rører ved Nykurs hale – ja, så hænger du altså fast. Så springer Nykur afsted med sit offer, og stopper først, når han når søens dybeste bund. I nogle tilfælde siges der, for eksempel om den Nykur der levede i Leitisvatn på Færøerne, at det eneste der var tilbage af hans ofre var lungerne, der flød rundt på vandets overflade.

Det er så godt som umuligt at slippe levende fra en Nykur, hvis først man hænger fast i halen. Dog findes der fortællinger, hvor det er lykkedes mennesker, at slippe fra Nykur, eksempelvis ved at slå korsets tegn over ham, eller sige hans navn. Så skulle han efter sigende miste al sin trolddomskraft.

Mytologien om vandhesten

Sagnet om vandhesten er betydeligt udbredt i det vestlige Europa. Man kender vandhesten ved forskellige navne, bl.a. fra Tyskland, Skotland, Færøerne, Frankrig, Skandinavien og, naturligvis, Island. I danske og norske sagn kender vi ham som Nøkken, her beskrives han dog ofte som et trolde-lignende væsen. 

Sagnets oprindelse kan muligvis findes i, at disse overnaturlige hesteskikkelser kan relateres til tidligere tilbedelser af havet og vandet, der siden er blevet overført til folkesagn. Det er ikke umuligt at forestille sig, at man har haft en oplevelse af, at møde en Nykur, hvis man møder et mystisk dyr nær vandet, efter mørket er faldet på. Desuden har hesten været en central del af det islandske folks dagligdag, og som i mange andre tilfælde, bygger vores fortolkning og fantasi, på det vi kender i forvejen. Denne mytologi er dermed også et bevis på, hvor stor en del den islandske hest fylder, i den islandske kultur.

Men for en sikkerheds skyld, så vær hellere varsomme med heste under vandet…

 

Spread the love