LOGIN
Icehorse INFO

Nyt & nyttigt til os med islands hest.

MEST LÆSTE

Nyt & nyttigt til os med islandsk hest.

Islandshestens danmarkshistorie

Remove From Favorite Add To Favorite

Islandshestens danmarkshistorie

Islandshesten har eksisteret i Danmark siden vikingetiden, men den har også en oprindelseshistorie i et moderne historisk perspektiv. Fra omkring 1890’erne og indtil Anden Verdenskrigs udbrud i 1939, indkøbte danske husmandsforeninger mange islandsheste, og solgte dem videre til de danske husmænd. Årsagen var, som I nok har gættet, at den lille, men stærke, hest var ideel til mindre landbrug. Ifølge arkivoptegnelser blev den islandske hest også indført til Danmark som arbejdshest i militærhenseende, hvor den eksempelvist blev brugt i hærens ingeniørtropper i starten af det 20. århundrede.

I starten af 1900-tallet blev verden langsomt mere og mere global, transport blev i endnu højere grad en vigtig del af flere erhverv såsom handel og landbrug. Desuden har det moderne samfund, akkurat som vi ser idag, altid haft fokus på effektivisering. Derfor er det ikke overraskende at heste i generel henseende længe var en vigtig del af det danske erhvervssamfund.

Den islandske hest er i denne sammenhæng et meget interessant tiltag for landbrugsindustrien. De små robuste heste, der kunne tåle at gå i løsdrift, og som på trods af sin størrelse var et stærkt og hårdført arbejdsdyr, skabte nye muligheder for de små gårde. Hestene var nemme at holde, billige at købe og effektive i drift, og den svære opstart med handlen af de islandske heste betød, at hvis køberen var utilfreds med hesten, så kunne han bytte den med en anden.

I bogen “En jysk herregård”, der udkom i 1983, fortælles historien om, hvordan nogle af disse importerede islandske heste blev modtaget i Danmark. I denne bog fortæller Ellen Andersen om sin opvækst på den jyske herregård Serridslevgård, som lå i nærheden af Horsens. Ellen fik sin første islandske hest i 1904, da hun var bare 6 år gammel. Hun fortæller, at på grund af misvækst på Island blev mange islandske heste sendt til Danmark for at undgå sultedøden.

Ellens islænderhest Hector klarede turen, trods stor afkræftelse ved ankomsten til Danmark, og Ellen fortæller i bogen om, hvordan man i Danmark havde problemer med pasningen af denne nye hesterace. Hun fortæller for eksempel, at Hector den første vinter blev sat i stald og fik klippet den tykke vinterpels af, i mangel på viden om disse hestes behov. Derfor blev Hector ramt af slem forkølelse, og hverken landmænd eller dyrlæge havde begreb om, hvordan denne slags hest skulle behandles.

Men da Hector fik lov til at gå ude hele året, klarede han sig godt. Det var blandt andet denne egenskab, der fortsat skulle gøre den islandske hest så populær i Danmark. Der kom dog senere flere islandsheste til Danmark og man lærte mere om dens særlige behov og styrker. Islandshesten blev dog først indført i Danmark igen, i større antal, omkring 1960’erne.

 

 

Henrik Iversen, 1908 på sin islandske hest, som har været en af de første islandske heste, der kom til Danmark. Tak til Bianca Iversen for indsendelse af dette flotte billede!

Hesten, som ses på billedet hed Rødhætte og blev ejet af Misse og Andreas Hoe.

Kilde:Horsens byarkiv.

Spread the love
No Comments

Post A Comment