LOGIN
Icehorse INFO

Nyt & nyttigt til os med islands hest.

MEST LÆSTE

Nyt & nyttigt til os med islandsk hest.

Islandshesten I Danmark

Remove From Favorite Add To Favorite Islandshesten i Danmark

Islandshesten I Danmark

Af: Maria Juul Pedersen

Den islandske hest har i dag vundet stor popularitet i Danmark. I dag findes der i nærheden af 28.000 renracede islandske heste i Danmark. Dette er en udvikling, der for alvor har taget til siden oprettelsen af Dansk Islandshesteforening i 1968. Men hvordan endte den legendariske islænderhest egentlig i Danmark?

 

 

 

 Islandshestens oprindelse
Den islandske hests oprindelse er vanskelig at placere præcist. Men på baggrund af, at der var en langt større bevægelighed blandt mennesker, såvel som dyr, findes der en stærk overbevisning om, at islandshesten nedstammer fra stort set alle verdenshjørner. Men hvordan blev den så til den islandske hest? Vi mener at vide, at de nordiske vikinger hentede forfædrene til de islandske heste fra østen, hvorfra de transporterede de kompakte dyr med sig til Skandinavien. Da vikingerne omkring år 870 bosatte sig på Island, tog de også deres heste med, og hermed var islandshesten opstået.1

De første danske islandske heste
De første islandske heste i nyere tid, kom til Danmark i 1960’erne. I 1961 var der kun tre islandshesteejere i Danmark, men ikke senere end i 1967 var der allerede elleve danskere, der kunne kalde sig ejere af islandske heste. Iblandt disse første ejere af islandske heste var eksempelvis den daværende tronfølger og kommende dronning af Danmark, prinsesse Margrethe. Hermed var startskuddet sat i gang, og de charmerende töltere begyndte nu for alvor at vinde popularitet i Danmark.

De første transporteringer af heste fra Island til Danmark gik igennem jyske hestehandlere, der drog til Island og billigt indkøbte en flok utæmmede avlshopper. I alt var der tale om 150 ifolede hopper og 52 føl, der blev sejlet til Danmark. Dette var en faktor der virkelig satte gang i salget af de islandske heste, der nu blev solgt i stor stil i Danmark. Denne uorganiserede handel af hestene fra Island var dog ikke umiddelbart til fordel for de islandske heste, med deres specielle sind og sine særlige behov i kraft af sine unikke gangarter, der kræver særligt kendskab.

Netop med udgangs-punkt i en bedre organisering af de islandske hestes etablering i Danmark, stiftedes Dansk Islandshesteforening (DI).
DI ønskede at informere de kommende ejere om islandshestens muligheder og behov, men også at registrere alle islandske heste i Danmark.
I samarbejde med hestehandlerne sørgede DI for, at der med de nyhandlede heste fulgte en informerende pjece om islandshestene.
I dag tæller DI mere end 8.000 medlemmer og ca. 6o tilknyttede lokalklubber2.

[1] Læs mere: Thamdrup, Ellen, 2001, Ridning på Islandske heste, Nordisk Forlag A/S

[2]Læs mere: Bagger, Lene, 2008, Pionerer blandt islandske heste, Selas

 

 

 

 

 

 

 

Spread the love
No Comments

Post A Comment