Islaenderdyrlægen

Islaenderdyrlægen

Dyrlægen Melina Dahl har særlig fokus på islandske heste.

Derfor er det oplagt at hun gerne vil øge kendskab til sine ydelser på islaendere.dk Hos islaendere.dk interesserer vi os for vores annoncører, af ren og skær nysgerrighed! Vi har lavet et interview med Melina for at lære hende bedre at kende. Deraf er der udsprunget et godt og blomstrende samarbejde og tilmed et rigtig godt tilbud til alle islandshesteejere i København og på Nordsjælland.

Læs nedenfor vores advertorial, som er et redaktionelt indlæg om Melina og se desuden hendes annonce med et særlig tilbud til vores læsere.

Hvem er islænderdyrlægen?

Dyrlæge Melina Inge Bivona Dahl er uddannet dyrlæge og har 100% fokus på den islandske hest. Hun holder til på Sjælland i dag og kører i hele København og dækker også Nordsjælland. Med rødderne i Sicilien og Dyrehavsbakken mindes Melina om en idyllisk barndom blandt rutsjebaner, pjerrot og isboder om sommeren i et gult hus på Dyrehavevej, som bærer på flere generationer familiehistorik på farens side.

Omkring året 2000 faldt Melinas mor dog for det store blå stråtækt hus på Bindesbøllsvej, som i dag kendes som Krathusgaarden af 1920. Det bedste, som Melina kan huske tilbage til, var, at man måtte have heste. Melina fortæller, at heste altid havde en betydning for hende, hvilket redaktionen blot kan nikke genkendende til.

Hun fortæller: ”Jeg havde i min tidlige barndom altid beskæftiget mig med heste, ligefra Gentoftes “aktiv sommer”- rideskoleridning på Tattersal, til rideturer hos Fortunen Ponycenter og til rideferier på Krogbækgaard på Læsø. Det var også her, på Krogbækgaard, at vi for første gang mødte den Islandske hest. Forelsket i den Islandske hests gode sind tog vi 3 styks med hjem til Bindesbøllsvej. Frykir -og ja det hedder han, selvom det nok egentligt er en fejlstavning af Feykir, som er min mors store vallak – var den ene af de tre heste. Han var kæmpe stor 145 cm hest i forhold til den tid, hvor alle andre islandske heste var omkring de 135 cm. Landfari var min søsters første vallak og jeg fik Gráni, en rødblak, næsten gul vallak, som jeg valgte at kalde Prins… ”

Vi forstår at disse tre heste blev grundstene i en senere stor virksomhed og især en stor interesse og passion for islandske heste. Vi spørger ind til Melinas beslutning om at blive dyrlæge, hvortil hun svarer: ”Jeg vidste meget tidligt, at jeg skulle være dyrlæge. Jeg har en bog derhjemme, hvor jeg – måske som 8 årig eller i den alder man netop har lært at skrive – har tegnet og skrevet om min fremtid som dyrlæge og min fremtidige gård med heste. Min mor påstår, at jeg allerede sagde, at jeg ville være dyrlæge som 4 årig, dog i perioder afbrudt af ideen om at blive plastikkirurg eller vinduespudser. Jeg havde et åbent sind.”

Den endelige beslutning havde Melina taget længe inden hun startede i gymnasiet. Hun fortsætter: ”Mine medstuderende vil kunne bekræfte, at det var det første jeg meddelte, da jeg mødte min daværende klassekammerater for første gang. Den naturvidenskablige linje var et naturligt valg for hurtigst muligt, at kunne komme direkte på Veterinær Medicin på Universitetet. Jeg startet på studiet på Frederiksberg i 2009. Det var en vidunderlig tid, hvor jeg omsider fik lov at arbejde med noget af det jeg elsker allermest – dyrlægefaget.”

Opstart af Krathusgaarden af 1920

”Da jeg startede på studiet kunne jeg godt se, hvor tingene bar hen. Tiden til ridning blev mindre og mindre, men hestene skulle selvfølgelig ingen steder. Derfor foreslog jeg min mor, at udbyde parter på vores tre heste. Dette startede på den Blå Avis. Det tog hurtigt fart derfra. Vi fik utrolig mange henvendelser om ryttere, som gerne ville ud og ride i Dyrehaven. Dette voksede så markant, at jeg til sidst foreslog min mor at starte det op som et firma.

Min mor havde fuldtidsjob i København og var i mellemtiden blevet skilt af min far. Hun syntes at det var en super god idé, men at jeg måtte selv stå for projektet. Det gjorde jeg så – den første tid.”

Snart skulle Melina og hendes mor ud og købe nye heste i takt med at efterspørgelsen på parter i Dyrehaven steg. Der skulle laves CVR-nummer, laves regnskaber, designes hjemmeside, købes ind og alt det, hvad et firma indebærer.

Melina tænker tilbage og fortæller: ”Men til sidst kunne jeg ikke følge med det hele. Jeg havde svært ved at balancere virksomheden med mit studie og fik også problemer på mit 3. år af studiet. Så valget blev givet til min mor. Enten sige jobbet op og overtage Krathusgaard-virksomheden på fuldtid eller lukke det.” Med et smil tilføjer hun: ”Jeg ville ikke gå på kompromis med min dyrlægeuddanelse… Heldigvis valgte hun det første, og i dag rummer Krathusgaard godt 35 heste, stutteri, turridning, træning af ungheste, part-ridning, salgsstald osv.”

Det kræver utvivlsom en skarp opgavefordeling at kunne drive alle foretagender. Melinas mor Alessandra driver Krathusgaarden, og Melina udøver sit fag som dyrlæge og driver islænderdyrlægen. Mor og datter hjælper hinanden – og virksomhederne gavner ligeledes hinanden.

Vi spørger ind til Melinas fritid: ”Min fritid bruges udelukkende på at tilride min mors ungheste, træne ridehestene og arbejde med min egen stævnehest (han er dog kun 4 år pt og derfor ikke stævneklar endnu).

Men jeg har altid haft mange jern i ilden. Jeg er også medejer i en restaurant i København og forsøger at få tid til at være stævnerytter i fritiden. Så jeg keder mig ikke. På privatfronten bor jeg i Lyngby med min kæreste gennem de sidste 11 år. ”

Tiden på Island

”Straks efter studiet tog jeg til Island. Der var ingen diskussion om, at jeg selvfølgelig skulle arbejde som hestedyrlæge. Dette fik jeg muligheden for på vestkysten af Island hos min daværende chef Edda Thorarinsdottir. Edda er en høj lyshåret skøn islandsk kvinde med et godt håndværk bag sig. Hun lærte mig utroligt meget og på en helt anden måde end vi gør i Danmark. På Island var min opfattelse, at vi måtte klare alting i langt højere grad selv. Kunne det ikke løses i stalden, så ville det nok ikke blive løst.

Arbejdsdagene var lange – til tider op mod 17 timer i døgnet. Vi tilså selvfølgelig primært heste, men hunde, får og køer kom vi også ud til. Vi havde hele vestkysten af Island som vores “område”, og der er mange MANGE dyr på Island. Vi fik lavet adskillige kejsersnit på både køer og hunde, scannet så mange hopper, at jeg ikke længere har tal på det, ordnet tænder i massevis og jeg tillod mig, efter min tid på Island, at kalde mig mester i kastrationer af hingste.

På Island er mængden af heste bare en helt anden. Når vi skulle kastrere hingste var det ikke blot en her og der. Vi snakker 5-10 unge hingste samlet på et “samlebånd”, og så starter man fra en ende til en anden. Ligeledes for scanning af drægtige hopper som også hurtigt kom op på 15-25 stykker pr gård.

Ligeledes galt det for de mere akutte patienter. Hvis vi ikke kom – kom der måske ikke nogen, og dette kunne betyde at dyret ville dø. Mange gange blev vi kaldt ud til folinger og kælvninger, hvor processen var gået i stå midt om natten. Her stod jeg alene eller sammen med Edda og hev og sled for at få kalven/ føllet ud i live. Eller såret syet… Eller benet bandageret… Eller venekateteret lagt osv osv.

Så jeg fik hurtigt livet som praktiserende dyrlæge under huden og følte at jeg, da jeg forlod Island efter et halvt år, allerede havde arbejdet som dyrlæge i årevis. Min erfaring var i hvert fald blevet stor.”

Hvad savner du fra Island?
”Island er fantastisk. Jeg kalder det for “den magiske ø”. Jeg nød min tid på Island enormt meget. Særligt Edda gjorde mit ophold helt uforglemmeligt. Hun er et særligt godt mennesker – og min læremester. Hun gav sig altid god tid til at lære mig tingene og opmuntrede mig altid til at kaste mig ud i endnu mere. Det var også Edda som skubbede til mig og sagde, at jeg sagtens kunne starte min egen praksis – selvom jeg jo stadig er ung dyrlæge. ”

Vi ved på redaktionen at der er rigtig mange, som har ambitioner og drømmer om at blive selvstændig som hestedyrlæge og vi beder Melina om at fortælle om hvordan en typisk dag forløber hos hende: ”Jeg synes nærmest ikke, der er en typisk dag. Mængden af patienter varierer utroligt meget og faktisk plejer opgaverne at “klumpe” sig en del. Men virksomhedsdrift er jo meget mere end blot at passe sit arbejde. Regnskaber, møder, planlægning, indkøb osv skal jo også passes.”

Islandshesten er på mange måder sin egen

Med Melinas erfaring og kompetencer i bagagen vil vi høre om den islandske hest mon har nogle typiske problemstillinger.

”Islænderen er jo på mange måder sin egen. Den er jo rigtig nok en hest ligesom alle andre hesteracer og får sygdomme/ lidelser ligesom alle andre heste. Dog er der visse sygdomme, som islænderen uden tvivl er prædisponeret for – her tænker jeg særligt på fx sommereksem og spat.

Ligeledes er den måde, hvorpå vi holder den islandsk hest på med til at fremmer nogle typer af problemer fx lus, svamp, muk, EMS, forfangenhed, EORTH osv.

Der er også studier der peger på, at den islandske hest afviger på flere parametre inden for fx blodprøver i forhold til normalværdierne (herunder Hæmoglobin, hæmatokrit, ASAT, CK, LDH og UREA)” Her henviser og referer Melina til værket “Blodværdier hos islandske rideheste” af dyrlæge Sveinn Ólason, 2010

Endvidere påpeger Melina at vi har den Danske Islandshesteforening, som udsteder en række regler og foreskrifter specifikt for de islandske heste, som jo også er værd at have en udvidet viden om, især som dyrlæge.

”Men den faktor, som i mine øjne giver mest ophav til problematikker hos dyrlægen, er den islandske hests mange gangarter og bevægelsesmønster. Dette er et meget vigtigt aspekt både indenfor halthedsvurdering og handelsundersøgelser. I min optik skal man have en vis erfaring med den islandske hests bevægelsesmønstre, når man skal handelsgodkende en udpræget 5-gænger, som måske ikke er vant til at løbe i små cirkelvolter. Denne vil ofte blande rundt i gangarterne, evt gå lidt småt/ usikkert frem og vil derfor for det utrænede øje måske fremstå halt.

Dette er i min verden er stort problem for både sælger, køber og dyrlægen. Også denne problemstilling har været med til at være grunden til at jeg valgte at starte en praksis med fokus på den islandske hest.”

Redaktionen kan konkludere at Melina er både passioneret og visioneret. Hun lægger utvivlsomt alt i at opnå hendes store målsætninger og vil arbejde hårdt på, at Islænderdyrlægen bliver et velkendt kvalitetsstempel indenfor dyrlægeverden med mange flere udkørende praksiser fordelt på hele Danmark og evt. udlandet. Ingen tvivl herfra at hun vil opnå denne målsætning. Vi er meget glade og stolte over at hjælpe Melina til udbredelse af hendes bedrift som islænderdyrlæge og vil understøtte hendes mission. Der har med fra starten været en rigtig god kemi og synergi imellem os og vi vil høre meget mere til Melina. Desuden kan jeg næsten ikke vente med at besøge Melina og også hendes mor, da jeg har fanget ild med også at komme ud og opleve idyllen på hesteryg i Dyrehaven! 

Billedmateriale er blevet stillet til rådighed af Melina

 

Annonce & Tilbud

 {loadposition giga-bottom-article-melina}
 
Har du også noget, som du ønsker at vi islandshesteryttere får kendskab til? 
Læs mere om advertorials HER.  eller skriv til jt@islaendere.dk

— Vidste du desuden at vi tilbyder hjælp med din hjemmeside og desuden tager os af dine tryksager til rimelige priser?

Post A Comment