LOGIN
Icehorse INFO

Nyt & nyttigt til os med islands hest.

MEST LÆSTE

Nyt & nyttigt til os med islandsk hest.

Hestens første tid på Island

Remove From Favorite Add To Favorite flok-island

Hestens første tid på Island

Af Simone Jespersen

Hvordan er den islandske hest blevet til den race, vi kender i dag? Har der altid været heste på Island? Og har øen haft nogen indflydelse på, hvordan hesten har udviklet sig? Dette er nogle af de spørgsmål, vi vil forsøge at finde svar på. Til dette bliver vi nødt til at se tilbage på den islandske historie og kultur.

flok-island

Vi skal helt tilbage til år 870, hvor de norske vikinger var på udkig efter nyt land og tog den lange og hårde sejltur til Island i træskibe. Et af de vigtigste dyr i lasten var hesten, som på dette tidspunkt lignede datidens almindelige heste fra Norge, Skotland og Irland. Hestens kendetegn var på dette tidspunkt dens højde på 135 cm samt dens styrke til at kunne bære en fuldvoksen mand.

Efter vikingernes ankomst til øen skulle både de og hesten tilpasse sig det baske klima på Island. I starten var øen spækket med grønne buske og træer, men med hestens fremkomst i de forløbne år, blev øen hurtigt nippet ned. Den ekstreme kulde gjorde, at hesten udviklede længere og kraftigere pels, og i sammenspil med sult, blev hesten også lavere i højden. Nye og besværlige bevægelser over lavamarker, gletschere, bjerge og floder gjorde, at hesten udviklede en ualmindelig god sikkerhed og balance på benene. Denne sikkerhed gjorde, at hesten var ideel som transportmiddel i det usikre terræn. Eftersom befolkningen havde spredt sig over store arealer på Island, blev hesten til et nødvendigt transportmiddel for alle, hvor børn, kvinder og mænd kunne ride over lange strækninger.

Til trods for lange distancer og ekstremt terræn var turen til hest behagelig på grund af hestens tölt. Nødvendigheden for behagelig transport var blandt andet årsagen til, at tölt overlevede på Island blandt de islandske heste. Når besøgende kom til Island var det da også gangarten tölt, som de blev mest forbløffet over i mødet med den islandske hest.
Besøgende fra Danmark var ligeledes imponerede over hestens forbavsende styrke, dens gode manøvren i det vanskelige terræn samt dens behagelige og rolige sind.

Vi kan således slå fast, at hestens historie siden det 9. århundrede har været afgørende for, hvordan den islandske race har udviklet sig gennem tiden. Det var først og fremmest Islands barske natur, der påvirkede hesten, men også menneskernes brug af hesten har haft en stor indflydelse på dens udseende, styrke og sind, som vi kender det fra i dag.        

Spread the love
No Comments

Post A Comment