13 maj Herpesvirus
Islænderdyrlægen samler op om Herpes Virus for vores læsere.
Fakta om Equine Herpes Virus (EHV)
I Danmark har vi lige nu et udbrud af herpes i vores hestehold. Derfor er det vigtig, at kende lidt til denne lidelse hos vores heste, således at vi på bedste vis kan mindske risikoen for smittespredning. Ifølge DDD har herpesvirus eksisteret i Danmark gennem mange år og nogle heste er såkaldte “kroniske smittebærer”. Dette vil sige, at en hest bærer smitten latent i kroppen, og som senere, ved genaktivering, kan smitte andre heste. Sygdommen er derfor næsten umulig at udrydde og tilfælde af herpesramte heste vil ses fra tid til anden. Det seneste udbrud har været på hhv Fyn og Jylland (seneste udmelding om positive prøver i starten af maj). Herpesvirus tilhører en stor familie af virus. Denne familie har en masse underinddelinger/ “subtyper” herunder gruppen, som er specifik for heste. Der er 5 kendte “subtyper” hos heste er: EHV-1 til EHV-5, hvor EHV-1 og EHV-4 er der mest udbredte – og også dem vi har set i Danmark i forbindelse med udbruddet. Heldigvis er herpesvirus meget artsspecifik, og disse “hestetyper” smitter derfor ikke til mennesker.
Hvad er vi bekymrede for?
Der er flere kedelige konsekvenser herpesvirus ramte heste. Særligt er abortstorme og lammelser/neurologisk forstyrrelser, samt dødsfald hos hestene frygtet. I første omgang ses feber hos hestene og purulent materiale i næseborene (snot). Smittede hopper risikerer, at abortere uden varsel – også sent i drægtigheden. Andre heste kan udvikle luftvejslidelser med tilstødende lungebetændelse. Yderligere kan i nogle tilfælde ses lammelser og død hos hestene. Alle problematikker, som selvsagt frygtes af enhver hesteejer.
Så hvad kan du gøre?
Ifølge DDD kan du som hesteejer deltage aktivt:
- Tag temperatur dagligt på din hest og nye heste i stalden (anbefalet under 38,3 grader ellers tilkald dyrlæge).
- Generelt ved smitte er det jo bedst at undgå at “blande” heste, som fx ved stævner. Skal hestene ud af huset er det derfor bedst at tage temperatur i op til 10 dage forinden dagligt (Inkubationsperioden er ca. 2-10 dage).
- Karantæne af syge dyr
- Høj hygiejne i stalden. Vask af tøj og udstyr.
- Vaccination. Hertil er dog blandede holdninger, men dette anses ikke som værende løsningen på problemet, da denne blandt andet ikke dækker optimalt. Der er dermed en hel del tiltag hesteejerne kan udføre i forbindelse med at nedsætte risikoen for yderligere smitte.