18 aug Har du husket at få tjekket din hest for indvoldsorm?
Koncentrationen af indvoldsorm hos hest er typisk størst her i efteråret, derfor er det ved at være sidste udkald for at få tjekket din hests ormebyrde i år.
Når man har heste gående sammen på græs, kan de stort set ikke undgå at smitte hinanden, når de spiser og gøder samme sted.
Der findes fem forskellige typer indvoldsorm hos heste:
- cyathostomer (små strongylider),
- blodorm(store strongylider),
- bændelorm,
- spolorm og trådorm.
Når vi får fortaget gødningsprøver fra vores voksne heste (over 3 år), er det typisk strongylider og bændelorm, de bliver tjekket for. Man skal tage indvoldsorm hos heste alvorligt. Blod- og bændelorm skal vi være ekstra opmærksomme på. Få blodorme hos en hest kan resultere i kolik og diarré, da blodormen borer sig gennem tarmen og ind i nærliggende blodkar. Bændelorm kan gøre din hest utilpas, utrivelig og give kolik symptomer, da den kan give skader på tarmslimhinden[1].
Hvad kan DU gøre for at forebygge og behandle orm hos din hest?
Hvis din hest nogensinde bliver fri for nogle former for orme eller æg, hører den til de sjældne. Faktisk mener man, at en lille ormebyrde (ikke behandlingskrævende) kan fremme udviklingen af immunitet overfor orm. En af hovedårsagerne til at vi spenderer mange af vores timer med at muge folde og bokse, er bl.a. for at holde ormetrykket nede. Hvis der ikke bliver muget på din hests fold, er den i større risiko for at få orm.
Mange heste på lidt plads øger risikoen for smitte med orm. En god idé kan også være at skifte græsfolde i løbet af sommermånederne. Sørg for at lægge en strategi for hvornår der tages gødningsprøver, og at alle hestene i besætningen bliver tjekket. Det anbefales at man tjekker to gange om året, i foråret/sommeren og igen i efteråret.Der ud over kan det være en god idé, at nyankomne heste bliver tjekket for orm, inden de kommer ind i flokken[2].
Behandl KUN heste, som er behandlingskrævende, med ormekur for at undgå at fremprovokere resistens og husk at ormekur er et receptpligtigt middel, som kun en dyrlæge må udstede[3].
[1]Du kan få din dyrlæge til at analysere din hests gødningsprøve eller evt. benytte dig af http://equilab.dk/ eller www.hestelab.dk
[2] Læs mere om indvoldsorm og ormekur: http://hoejgaard-hestehospital.dk/d/wp-content/uploads/2013/08/Orm-hos-heste_enkelt1.pdf eller http://www.netdyredoktor.dk/.
[3] Læs mere omkring lovgivning om ormekur: http://www.foedevarestyrelsen.dk/Nyheder/Pressemeddelelser/Arkiv_2013/Sider/Dyrl%C3%A6ge-d%C3%B8mt-for-postordresalg-af-medicin.aspx