Remove From Favorite Add To Favorite Foto: Cecilie Catharina Langvad

Gæðingafimi, Gæðingadressur, Töltfimi og Tølt in Harmony??

Stemningsbillede fra vintertræningen på Stutteri Liselund

Er du også nysgerrig på begreber som “Tölt in Harmony”, “Töltfimi”, “ Gæðingafimi” samt “Gæðingadressur”?

Vintertid er for mange islandshesteryttere lig med fordybelse, finpudsning, træning af smidighed og løsgjorthed i ridehaller landet over. Interessant er det derfor, når det store dressurarbejde, der ligger i at opbygge og træne en langtidsholdbar ridehest afspejles i sporten og stævneverdenen. For det betyder, at vi skal lære nye strømninger og begreber indenfor stævneridning på islandske heste bedre at kende, og ikke mindst at kunne skelne tingene fra hinanden. Især nu da vi går vintertiden i møde, hvor der venter både stævner i Tölt in Harmony og Gæðingadressur.

hesteskygge

I denne artikel får du mulighed for at snuse til tendenser og stævnemuligheder, hvor det grundlæggende veludførte dressurarbejde tydeligt honoreres. Vi holder primært luppen over Gæðingadressur med hjælp fra landsholdsrytter, Danmark 2016, Cecilie Catharina Langvad og indehaver, træner og underviser Mie Hedebo Knudsen, Hedebo Tøltheste. Hver især har Mie og Cecilie et helt særligt forhold til denne i Danmark nyere stævnediciplin.

Gæðingafimi i Danmark
Gæðingafimi er en konkurrenceform hvor rytteren viser det bedste i sin gæðingur frem ved et freestyle dressurprogram på enten let, middel eller svært niveau. På hvert niveau skal der indgå klassiske dressurøvelser, samtidig med at man ønsker at vise stor vilje, store bevægelser, kraft og elegance. Gæðingafimi er en diciplin i de islandske mesterskaber, der kaldes “Meistaradeildin”.

Mie Hedebo Knudsen fortæller:
-Gæðingadressur er det danske navn for Gæðingafimi.
Her viser rytteren sin gæðingur i et dressurprogram, der har til formål at afspejle den islandske hests alsidighed, skønhed, kraft og elegance.
 Fordi man ofte, i løbet af vinteres træning, har focus på teknik, balance og styrke giver det god mening at konkurrere i gæðingadressur, da ekvipagen her får testet alle disse faktorer af.
 Disciplinen er med andre ord meget velegnet til at udfordre rytterens og hestens vintertræningsniveau. Hos Hedebo Töltheste var vi blandt de første danske initiativtagere i forhold til at afvikle stævner i gæðingadressur, og vores første stævner afholdte vi i vinteren 2015. Vi tog begrebet til os og tilpassede den islandske stævneform lidt, så den bedre kunne matche danske forhold. Derfor findes den danske udgave i tre sværhedsgrader:

Klasse L (let)
– er et på forhånd fastlagt program. Her indgår enkle øvelser i tølt og/eller trav, som eksempelvis en 20 meter volte, volte tilbage eller skråt igennem men ingen sidebevægelser og lignende. Det er frivilligt om der vises tølt, trav eller
begge dele i tølt/trav-intervallerne. Vises både tølt og trav gives flere point for alsidighed.
Det er frivilligt, om der rides til musik; musikken er i så fald selvvalgt.

Klasse M (middelsvær)
– er et valgfrit program. Her vises minimum seks øvelser, hvoraf to er fastlagte og de resterende er valgfrie. De to fastlage øvelser er:
– schenkelvigning i skridt.
– skråt igennem i tølt eller trav med tydelig øgning af skridtlængden.
I dette program vises minimum tre gangarter og varigheden er 3,5-4 minutter. Der rides til selvvalgt musik.

Klasse S (svær)
Er et valgfrit program. Her vises minimum seks øvelser, hvoraf to er fastlagte og de resterende er valgfrie. De fastlagte øvelser er:
– versade i tölt.
– traversade i skridt ind mod midterlinjen.
Der vises minimum tre gangarter, hvoraf galop skal indgå. Programmets varighed er 3,5-4 minutter. Der rides til selvvalgt musik.

På Hedebo Töltheste´s hjemmeside er du velkommen til at danne dig et overblik og læse meget mere, fortæller Mie. Du kan f.eks læse om, at dommerne dømmer hver øvelse på en skala fra 0-10. Karaktergennemsnittet regnes så ud fra antal øvelser, som dog aldrig er lavere end 6, da dette er minimumskrav. Karakteren for gangarterne regnes på samme måde. Hver gangart får en karakter, og der regnes så et gennemsnit ud fra antal gangarter vist. Der skal vises minimum 3 gangarter. Karakter for flow og alsidighed gives ud fra denne vejledning. Slutkarakteren er et gennemsnit af fire karakterer, da karakteren for flow tæller dobbelt. Baggrunden for karakteren for flow er en bedømmelse af hestens udstråling samt programmet som en helhed.

“Nøgleordene er vilje, koncentration, samarbejde, udstråling, acceleration, musik og form under rytter”
www.hedebo-toeltheste.dk

Cecilie Langvad
Cecilie Catharina Langvad hjemme på Stutteri Liselund i Helsinge med sin NM 2016 hest, Glæsir fra Rist. Privatfoto.

Cecilie Langvad fortæller:
-Det er lidt sjovt… – I mange år havde jeg mere erfaring med gæðingakeppni end med sport. Fra at være et temmelig ukendt fænomen førhen i Danmark er gæðingafænomenet nu begyndt at blive rigtig stort.
I sin tid startede vi gæðingakeppni i vores lokalklub, og mit allerførste stævne var i børneflokk. Vi havde flere gæðingastævner end sportstævner på et tidspunkt, og vi afholdte også DM i gæðingakeppni, indtil det kom på programmet til DM i 2016.

 I forbindelse med mit kendskab til gæðingakeppni opstod min store interesse for gæðingafimi eller som vi kalder det på dansk, gæðingadressur.
I Danmark har der været afholdt to stævner hos Mie Hedebo Knudsen på Tölthestar på Fyn, og derudover har der været afholdt et større internationalt stævne ved Arctic Equestrian Games i Norge i 2016, hvor vinderen her blev Álfur frá Selfossi med Christina Lund i sadlen.

Gæðingadressur som konkurrenceform 

Cecilie fortæller:
-Gæðingafimi eller gædingadressur er for mig en utrolig tiltalende konkurrenceform. Jeg kan tilrettelægge et freestyle dressurprogram, og jeg har friheden til at vælge dressurøvelser og musik, der passer hertil. Jeg kan godt lide, at der stræbes efter, at der er et godt flow mellem musik og øvelserne.
 Gæðingafimi udmærker sig for mig ved, at man ønsker at vise stor vilje, store bevægelser, kraft og elegance, samtidig med at man viser dressurøvelser så perfekt udført som overhovedet muligt.
I princippet ønsker man at vise en ægte Gæðingur med power, bevægelser og elegance samt at vise hestens alsidighed i forskellige dressurøvelser. Man kan herved vælge at vise pas på langsiderne eller hurtig galop etc. netop for at fremhæve vores ‘Gæðingur’. I det der er tale om freestyle, kan man også vælge at vise anderledes øvelser, såsom Elin Holst, der i vinteren 2016 til Meistaradeildin valgte at vise Piaff. Rytterens opfindsomhed er nemlig også en del af bedømmelsen.

-På Stutteri Liselund i Helsinge afholder vi i lokalklubben Dyrdilmyri et “sammenlagt” stævne i diciplinerne Gæðingadressur og Tølt in Harmony d. 5. februar 2017. Her er alle er velkomne til at komme og se på samt forhåbentlig blive klogere på diciplinerne. Jeg skal ride den svære klasse på Sýn fra Ketilsstöðum, som er en Álfasteinn datter.

renversade
Cecilie Catharine Langvad i en renversade på Sýn frá Ketilsstöðum. Privatfoto.

 

Mie HedeBo Knudsen fortæller:
-Hos Hedebo Toltheste afholder vi ligesom i 2016 et stort Gæðingadressurstævne i 2017. Datoen er fastsat til 25. februar. Endvidere vil diciplinen også blive en del af en større Vintercup, som vi også arbejder på.
Tanken bag Nordfynsk vintercup er en mini-udgave af den islandske Meistaradeild, hvor man samler point til tre stævner i løbet af vinteren. Disse stævner er tølt, Gæðingadressur og firgang.
Ved alle tre stævner vil der være tre sværhedsgrader og afslutningsvis kåres en samlet vinder i hver klasse. Datoerne for tölt og firgang er henholdsvis d. 27/1 og 11/3. Arrangørgruppen er i fuld gang, og vil inden længe være at finde på en facebookside og tilmeldningerne kommer på Sporti i nærmeste fremtid.


Fakta:

-Gæðingadressur en fordanskning af det islandske ord Gæðingafimi.

-Fimi er det islandske ord for gymnastik eller gymnastiske øvelser.

-Töltfimi kaldes for ”Tölt in Harmony” udenfor Islands grænser.

-Tölt in Harmony forkortes TIH. Ved TIH stævner bedømmes der i forhold til hestens løsgjorthed, gangartens renhed, hestens smidighed og balance, samt ekvipagens lethed og harmoni. Der bedømmes desuden efter at ride på optegnet spor

-Tölt in Harmony er også en forening, dannet ud fra et formål om at gøre islandshestesporten mere hestevenlig.

 

Der er mange ligheder i filosofien bag på Tölt in Harmony og Gæðingadressur  – skulle man pege på forskelle er det (meget forenklet sagt) at Tölt in Harmony “kun” rides i tølt eller trav. Der er tre niveauer i TIH – det første niveau kombinerer tølt/trav og skridt og de to følgende niveauer indeholder udelukkende tølt. Gæðingadressur derimod rides i op til tre gangarter. Desuden bedømmes de to dicipliner på hvert sit grundlag. I bunden af denne artikel kan du se eksempler på henholdsvis Gæðingadressur ved Meistaradeild og TIH.

TIH Foreningens hjemmeside er https://toltinharmony.wordpress.com/

Her kan du læse mere om foreningen Tölt in Harmony: https://toltinharmony.wordpress.com/hur-rider-man-tih/sa-har-rider-man-tih/

Se video nederst i artiklen
[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/idTnRO_RXNw” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/lDZ14QeBllE” frameborder=”0″ allowfullscreen ] [iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/4BWJ3YJGtEg” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Spread the love