Fra hesteryg til hasselnøddebund

– Et interview med den store bagedyst vinder Liv Martine Hansen

”Arbejdet med hestene har givet mig noget fantastisk, som jeg har brugt gennem bagedysten. Jeg ved blandt andet, at arbejdet på ridecenteret, når der er højsæson, kræver, at man skal holde tungen lige i munden. I bagedysten var vi ligeledes enormt presset, og der har jeg helt sikkert kunne bruge det overblik, jeg har lært på ridecenteret”. Således udtaler Liv Martine Hansen, der i oktober måned vandt ’Den Store Bagedyst’, som blev sendt på DR1. Her blev Liv, udover sin vindertitel, også kendt for sin lækre hasselnøddebund, som Mette Blomsterberg simpelthen måtte have opskriften på. Udover super gode bageevner, har Liv også en stor passion for islandske heste. I den forbindelse har Liv været så sød at indvilge i et lille interview, så vi kan få et indblik i Livs tilværelse med de islandske heste.

Livet med islandske heste

Man kan roligt sige, at Liv er vokset op blandt heste. I dåbsgave fik hun sin første pony Trold og senere startede hendes forældre et ridecenter op med sportsponyer og varmblodsheste. De firbenede dyr har stort set altid været en del af familien, da Livs mor også altid har haft heste grundet bedsteforældrenes interesse for travheste. Kærligheden til de islandske heste startede dog efter en tur til Læsø: ”Efter en tur til Læsø, hvor min mor første gang prøvede den islandske hest, var hun ikke i tvivl om, at det var dem, hun skulle bruge til ridecenteret, da de havde et meget mere roligt sind og gangarten tølt”.

I 8 års fødselsdagsgave fik Liv sin første islandske hest – en skøn rødbroget vallak ved navn Laxi, som var den første islandske hest på ridecenteret. Efter anskaffelsen af Laxi gik det stærkt med tilflytningen, og familien har nu omkring 75 til 100 islandske heste. I dag forpagter Livs forældre Skallerup Seaside Resort Ridecenter, og de har tilmed deres eget stutteri, Stutteri Diget, hvor de selv avler. På stutteriet har de blandt andet hingsten Teitur fra Diget, der blev den bedste 6 års danskavlet hingst i 2014 – en yderst flot præstation.

I højsæsonen arbejder Liv på ridecenteret, hvor hun hjælper med at få det hele til at fungere, og til daglig rider hun stutteriets ungheste og konkurrenceheste. På stutteriet har Liv sin hoppe, Prinsessa fra Diget, der sidste år blev kåret med høje resultater i 2.klasse, og som forhåbentligt skal kåres i 1.klasse næste år. Derudover skal Liv i næste sæson starte stævner på en af stutteriets egne hingste, Sigur fra Diget, som er kåret i første klasse som firegænger med 8,5 for alt. Her regner Liv med at skulle stille op i T.4 og 4.3, hvilket hun er meget spændt på.

Liv Martin og sin mor

Liv og hendes mor med hestene.

Jeg spurgte Liv ind til, hvad hun selv faldt for ved den islandske hest, og hun kom med følgende svar, som jeg tror mange ryttere med islandske heste kan nikke genkendende til:

”Der er noget helt specielt ved den islandske hest. Den må siges at have verdens bedste sind og ikke mindst verdens bedste gangarter! Tølt er noget helt specielt, og hvis man har haft en hest, der ”kun” kan trave, så er det bare den bedste oplevelse at komme op på en, der tølter afsted”.

Heste, arbejde, fritid og den store bagedyst

Som de fleste ved, er livet med hest noget af en tidskrævende beskæftigelse, og jeg var derfor forundret over, hvordan Liv kunne få sin hverdag til at fungere med både fuldtidsarbejde, hestene, familie, venner og ’Den Store Bagedyst’. Her var Liv dog ret klar i sin udmelding om, at hun virkelig har været presset: ”To af optagelserne var samtidig med, at jeg trænede heste til kåring. Jeg var lige ved at ryge ud i program fem, fordi hestene havde højeste prioritet, og det kunne tydeligt ses på mit bagværk. Jeg pendlede frem og tilbage mellem Silkeborg, hvor optagelserne var, og til Herning, hvor der var kåring. Selvom kage fylder meget i mit liv, så er mine heste stadig øverst på listen, og sådan vil det altid være. Men for at kunne nå begge dele, så red jeg om dagen og bagte om natten, og selvfølgelig passede mit fuldtidsarbejde. Jeg er heldigvis så privilegeret, at min mor er mere end god til at passe hestene for mig, når jeg har stressede perioder i mit liv, så jeg kun har skulle fokusere på at træne hestene”.

På den måde har Liv og hendes mor et helt specielt bånd, hvilket blandt andet også udmærkede sig i hendes mesterværk i finalen i ’Den Store Bagedyst’. Kagen var først og fremmest en kæmpe hyldest til Livs mor, men den var derudover også en hyldest til de islandske heste: ”Om nogen så er det en hest, der fortjener at blive hyldet, og jeg ville ikke kunne leve uden hver dag at kunne sætte mig op på en af vores dejlige firbenede og tølte afsted sammen med min fantastiske mor”.

Et stort tak til Liv for hendes tid og medvirken!

Livs sejr af bagedysten

Liv med Prinsessa fra Diget

Liv med Prinsessa fra Diget.

Liv Billede 3

Sigur fra Diget, der bliver redet af Jakob Svavar Sigurðson

Teitur fra Diget

Teitur fra Diget, der bliver redet af Jakob Svavar Sigurðson

Billeder: Liv Martine Hansen

Spread the love