Foreningslivet omkring de Islandske heste

Foreningslivet omkring de Islandske heste

{loadposition test}
Der findes i Danmark i dag omkring 60 lokalklubber omkring de Islandske heste. Som eksempler kan nævnes den fynske forening Skeifa og Bornholms islandshesteforening Tölta. Hovedorganisationen kaldes Dansk Islandshesteforening (DI), og den har eksisteret siden 1968.

Da DI blev stiftet som en af de første Islandsheste foreninger, befandt der sig omkring 50-70 islandske heste i Danmark. Det der blandt andet er særligt exceptionelt for foreningslivet omkring de islandske heste er, at man igennem centraliseringen af dokumentationen for denne specifikke hesterace har kunnet varetage krav og interesser indenfor registrering, avl og konkurrencer.
Det lykkedes DI at få indført en registrering af så godt som alle islandsheste i Danmark, hvortil man fik vedtaget at kun føl der var indført til landet på lovlig vis, kunne få en attest. Dette omfattende arbejde og den strikse organisering er årsagen til, at de islandske heste i dag er renracede og registrerede.

Det var dog nødvendigt at mobilisere det store arbejde ud over Danmarks grænser. Derfor blev forudsætningerne for ekspansionen af de islandske heste yderligere realiseret, da DI i 1969 var med i stiftelsen af den internationale organisation Federation Europäische Islandspferde Freunde (FEIF).
FEIF fungerer i dag som en international sammenslutning for islandshesteorganisationer, hvor man i dag kan tælle 15 medlemslande, der både fordeler sig i Europa og Amerika. FEIF spiller ligeledes en væsentlig rolle i forhold til konkurrenceridningen i islandsheste verdenen i og med, at det er igennem denne geografisk omfattende organisation, at afviklingen af verdensmesterskaberne finder sted.
Igennem DIs stævnearrangementer bliver danske hold hvert andet år sendt af sted for at repræsentere Danmark ved europæiske – såvel som nordiske mesterskaber.

Et af de nyste skud på stammen er ligeledes vigtig ikke at forglemme. I 2006 fik DI etableret et formelt samarbejde med Norsk – og svensk islandshesteforening. Hovedformålet med dette nordiske samarbejde er, at man herved får mulighed for, koordinere datoerne indenfor både sportsarrangementerne, men også indenfor avls arrangementer. I Danmark er det Landsudvalget, der agerer paraplyorganisation for hoveddelen af Danmarks avlsforbund. Det er igennem denne organisation at DI skaber fuld kendskab til de mange regler, der hænger sammen med avl af heste generelt, men også reglerne for EU i særdeleshed.
Hertil påpeger DI vigtigheden af de erfaringsudvekslinger, der kommer ud af både det internationale og det nordiske samarbejde.

Post A Comment