Remove From Favorite Add To Favorite

En vildhest med dækken?

”Ejeren af ridehesten er næsten altid meget omsorgsfuld, men har ofte ikke forståelse for hestens behov. Den bliver opfattet som et kæledyr, den pakkes ind i dyre dækkener, hvor den står og sveder hele dagen”[1]. Således udtalte dyrlæger fra Den danske Dyrlægeforening sig til et seminar om dyrevelfærd i 1999, hvor der blev lagt vægt på brugen af dækkener til heste.

vildhest med daekkenDet siges netop, at man især fra 1990erne og frem har kunne se et nyt og anderledes fænomen inden for islænderverdenen: Islandske heste med dækken på.

Brugen af dækken på islandske heste deler vandene i to. Nogle mener, at den islandske hest på ingen måde har brug for at gå med dækken. Grundlaget for denne holdning stammer tilbage til hestens opvækst og udvikling på Island, hvor den levede i snestorme og adskillige minusgrader. Den ekstreme kulde gjorde blandt andet, at hesten udviklede længere og kraftigere pels, hvorfor det er en natur for den islandske hest at leve i et køligt klima. Mange forskere påstod ligeledes, at det bedste for islænderens velbefindende ville være at bevare sammenspillet mellem hesten og naturen, da dette samtidig ville afholde islænderen fra diverse sygdomme og skader.

Til forskel fra denne holdning mener andre, at brugen af dækken er en del af den udvikling, den islandske hest har været igennem, siden den kom til Danmark. Denne udvikling skyldes blandt andet konkurrencer i vinterhalvåret, hvor nogle ryttere finder det nødvendigt at lægge dækken på hesten, for at undgå at hesten sætter dens normale vinterpels, således at man kan træne og ride stævner uden en alt for svedig hest. Samtidig blev dækkenet også brugt til at holde hesten varm, hvis man allerede havde barberet den. Klipningen og brugen af dækken betyder samtidig, at hesten i vinterhalvåret ikke har samme mulighed for at gå ude i løsdrift døgnet rundt, men i stedet bliver nødsaget til at stå på stald, hvor den ofte kun kommer ud i et vist antal timer om dagen. På denne måde bliver den islandske hest behandlet som den almindelige ridehest, hvilket ikke stemmer overens med det liv, islænderen oprindeligt levede i på Island. Selvom en del ryttere har valgt at lægge dækken på deres islandske heste, skal det dog ej glemmes, at de fleste islandske heste stadig går ude året rundt med en fantastisk tyk og bamset pels.

 


[1] Læs mere om citatet i bogen Den fantastiske historie om islænderen i Danmark af Pernille Stensgaard.

 

 

Spread the love