En rejse mod at blive sportsdommer – interview med Vibeke Dahl Thomsen

Du kan i denne artikel møde en kommende sportsdommer. Du kan læse om Vibekes første møde med den islandske hest og høre hende fortælle om, hvad der gav hende blod på tanden i forhold til at starte på en uddannelse som sportsdommer.
For Vibeke startede det ikke med islandske heste. Skiftet fra at ride store varmblodsheste til at være omgivet af islandske heste både hjemme og på sit arbejde tog hende med på en spændende rejse, der nu byder på en tilværelse, hvor megen tid bruges på at uddanne sig indenfor islandshestesporten.

Endnu en konvertit
Mit navn er Vibeke Dahl Thomsen. Jeg er bosat i Nordjylland, med mand, børn og xx islandske heste. Jeg startede på dommeruddannelsen i 20xx, hvilket har åbnet min verden omkring og med vores fantasktiske islandske heste.

Varmboldsheste og dressur ridning var min passion i mere end 20 år inden den islandske hest indtog pladsen i mit hjerte og sind. Jeg var den lykkelige ejer af en fantastisk hollandsk varmboldsvallak, der kunne mange svære øvelser inden for dressur, bl.a. galop pirouetter og chancementserier. Som tiden gik blev det lidt lige som i eventyret ”Soldaten med fyrtøjet”  – jeg ville have mere…. og jeg ville have bedre heste.
Jeg avlede derfor nogle fantastiske og flotte varmblodsheste med stor kapacitet efter Michellino ——–Desværre stemte mine evner og hestenes temperament ikke helt overens. Jeg faldt af én af hestene under tilridningen og kom ret voldsomt til skade. Derefter kunne jeg kun ligge på langs i ca.2 måneder og spekulere over mit liv.

Mens jeg lå på langs opstod idéen om at inddrage den islandske hest i mit arbejde som socialpædagog. Jeg havde læst en annonce i Jyllandsposten fra den ”Europæiske socialfond”, hvori man kunne ansøge om midler til oprettelse af sociale arbejdsprojekter. Det havde jeg god tid til at gøre, så projektet gik igennem og heraf udspringer min nuværende arbejdsplads ”Vilstedsøgård”  – et sted —— med islandske heste, handicapridning og efterskole-elever samt meget andet. Det er nu 10 år siden vi startede Vilstedsøgård, og i dag er det arbejdsplads for 18 lettere udviklingshæmmede.

Der gik ikke lang tid før jeg blev så passioneret omkring, hvad den islandske hest kunne og hvor udholdende og skøn, den er at arbejde med. Derfor solgte jeg mine smukke varmblodsheste og udskiftede dem med langhårede islændere. Et valg jeg aldrig et sekund har fortrudt.

Islandshesteejer og ny på stævnebanen
Stævnebanen skulle selvfølgelig indtages, for hvor svært kunne det være at ride rundt på et ovalspor, tænkte jeg, men klogere blev jeg!
Jeg havde købt en 1. klasses hoppe, med megen vilje, der kom lige fra kåringsbanen, og vi skulle sammen starte T3 og 4.2 i sport. Det gik i rygende fart på ovalbanen, og var meget hurtigt overstået. Jeg endte med at få et gult kort og et snit på under 5 i karakter! SÅ kunne jeg lære det og mit syn på den islandske hest blev ændret. Det gik op for mig, at den islandske hest skal lære lydighed på nøjagtig samme måde som varmblodshesten, og det blev bestemt ikke nemmere af, at der nu også var fire eller fem gangarter at holde styr på, hvor takten samtidig skulle være ren!

Det satte en større dygtiggøresesproces i gang hos mig, og jeg har siden redet en del stævner de senere år, primært i 4.1. og jeg rider stadig 1 til 2 heste hver dag.

vib stævne
Vibeke Dahl Thomsen på XXX

Jeg får undervisning ved Unn Kroghen Adalsteinsson samt sparing og hjælp til mine heste v.  Auður Ástvaldsdóttir og John Siiger Hansen. I år har jeg solgt min stævnehest, og har kun unge heste på 4 og 5 år, samtidig har jeg bøvl med ryggen, for helt ung er jeg heller ikke længere. Ligeså stille er lysten og trangen til at bruge min fritid omkring de islandske heste gået fra at omhandle ridning og træning til også at dygtiggøre mig og bruge min viden – og her faldt valget på en uddannelse indenfor dommerhvervet.

Tankerne bag at blive sportsdommer
Jeg syntes, at dommerne har et meget stort ansvar i forhold til sporten, da rytterne rider efter det, som dommerne gerne vil se og det, der giver de højeste karakterer. Vi skal være enige og bevidste om hvornår, og hvorfor vi giver de karakterer som vi gør. De nye guidelines hjælper os godt på vej og samtidig er der dommerseminarer to gange om året, hvor retningslinjer og viden deles og drøftes.

Rytterne bruger rigtigt meget tid til at forberede og forbedre sin/sine heste frem mod stævnerne, samtidig med at økonomien spiller en stor rolle for mange ryttere. Derfor syntes jeg, at vi som dommere forpligter os til altid at yde vores bedste og dygtiggøre os for at sikre at hest og rytter får den korrekte bedømmelse med gode og saglige kommentarer og udtalelser. for mig at se har dommerne stor indflydelse på stævnerne, og på om rytterne har lyst til at ride dem.

Jeg glæder mig til at praktisere dette og blive en del af vores dygtige dommerstab. Som sportsdommer vil jeg bestræbe mig på at være kompetent, upartisk, handlekraftig og ansvarsbevidst. En person, der kan kommunikere konstruktivt og som besidder en ”smittende” livsglæde, godt humør og gå på mod. Jeg glæder mig meget til eksamen d. 17. og 18. september.

Hvordan bliver man sportsdommer
For at komme i betragtning som dommeraspirant er der nogle krav der skal være opfyldt:

Medlemskab af Dansk Islandshesteforening indenfor de sidste 5 år
Have deltaget  ixx rangliste stævne eller ALRID som rytter
Have været sekretær ved mindst 3 stævner
Være fyldt 21 år
Have viden om grundlæggende ridning
Have læst FIPO´en (rull book)
Indsende en ansøgning til dommerudvalgetsom er xxxx
Møde op på introdagen, hvor der vil være en personlig samtale. Herefter får du besked på om du kan fortsætte som dommeraspirent. Aspiranttiden løber over max 2 år, og i denne periode går man som ”føl” hos mindst 2 dommere (FEIF eller Nationale dommere). Man skal med ud og dømme mindst 7 stævnedage, til mindst 5 forskellige stævner. Mindst 4 dage med udtagelse og mindst 3 dage med finaler. som føl skal man herforuden deltage i forårs- og efterårsseminariet i xxx.
DI holder herefter en eksamen. Efter bestået eksamen er man D-dommer. Efterfølgende dømmer man selvstændigt. xxx hhvordan a dommer?

ALRID
Det er sportsdommere som dømmer lydighed, hurtighed og ovalbanediciplinerne i Alrid. Jeg er fascineret af så alsidige discipliner, der er i ALRID og hvor udholdende vores islandske heste skal være for at deltage i et ALRID stævne. Rytterne skal være utrolig dygtige, for at give hesten den rette uddannelse og styrke til at kunne udføre alle discipliner. Rytteren har et stort ansvar for at hesten skal være i rigtig god form, uden af den er blevet ”overredet” eller i ”for dårlig form”.
Jeg var med til at dømme lydighed ved dette års DM, hvilket gav et godt indblik i rytters og hestes formåen, meget spændende.

Spread the love