Remove From Favorite Add To Favorite

EMS (equine metabolic syndrome)

Sommeren er ved at være over os; temperaturen stiger og dagene bliver længere. Græsset begynder at gro og hestene kommer på græs.

Græs har et højt indhold af sukker og kan give problemer for nogle typer af heste:

EMS er en metabolisk lidelse, som inkluderer fedme, sukkersyge og kan give hesten en øget risiko for forfangenhed (laminitis), forringede reproduktionsevner, forhøjet blodtryk og i nogle tilfælde også kolik. EMS ses ikke som en sygdom, men som en sammenkobling af forskellige kliniske anormaliteter og hormonforstyrrelser, der kan give en forhøjet risiko for især laminitis, som en konsekvens af det forhøjede niveau af sukker i blodet. Det er hyppigst ponyracer der rammes af EMS og den islandske hest er ingen undtagelse.

ems-illustrationHeste med EMS er kendetegnet ved at have en høj metabolisk effektivitet, dvs. de har en øget appetit og kan tage på af meget lidt foder, hvor fedtet sætter sig i bestemte områder på kroppen. Hos heste sidder disse fedtdepoter lige ved haleroden, på den øverste del af hals og nakke og har yderligere i nogle tilfælde små klumper af fedt tilfældigt placeret ved maveregionen.

Heste med dette syndrom kan til tider forveksles med at se meget muskuløse ud, se figur m. grader af EMS, hvor A) er den normale islænder og C) er den svært ramte. Derudover har EMS heste en nedsat præstationsevne og øget tørst og urinering, som følge af sukkerindholdet i blodet.

Illustration af Marie Rønne

EMS kan holdes nede ved ændring i management og fodring:

  1. INGEN havre i foderet. Der findes bestemt foder til EMS heste med lavt sukkerindhold.
  2. Begrænset eller ingen adgang til græsfolde, indtil hesten har tabt sig
  3. Mere motion er helt essentielt for en EMS ramt hest! Svømmetræning er en mulighed
  4. Hø bør være den primære kaloriekilde indtil vægttabet.
    Ideelt bør alt høet blive analyseret ift. næringsstofindholdet og energiniveauet. En simplere metode er dog at give 2 % hø af hestens kropsvægt. Hvis der ikke sker et vægttab efter 30 dage bør man reducere høet til 1,5 % af kropsvægten. Hvis hesten udelukkende fodres med hø, er det vigtigt at tilføre de nødvendige vitaminer og mineraler til foderet.
  5. Medicinsk behandling mod sukkersyge, kontakt dyrlæge.

Fedmereduktionen er essentiel for at mindske risikoen for laminitis. Heste med sukkersyge har en tendens til at blive ramt af laminitis, så snart de kommer på græs. Der kan både være tale om kroniske og/eller akutte tilfælde af laminitis, hvor nogle EMS heste har kronisk forfangenhed i lav grad, som ikke opdages før et kraftigt akut udbrud, eller før smeden eller dyrlægen opdager det. Hvis du har en overvægtig hest, bør du holde ekstra meget øje med din hest i disse tider, hvor næringsindholdet i græsset stiger i takt med at sommeren nærmer sig.

Spread the love