Den islandske hest sættes i boks

Af: Marie Rønn

Indenfor ”islænderverdenen” er der en stor tradition for at have hestene gående i løsdrift.

Størstedelen af alle islændere i Danmark bliver også holdt på denne måde. Men eftersom islænderverdenen er i rivende udvikling, og der bl.a. er kommet mere fokus på sporten indenfor ridning af den islandske hest, er traditionen mange steder brudt og hestene bliver sat i enkeltboksstalde. Enten fordi det forenkler håndteringen af den enkelte hest, eller fordi man vil forhindre at hesten bliver skadet eller syg.

Der er ingen tvivl om at løsdriftsstalde er det opstaldningssystem, der tilgodeser hestens naturlige behov bedst muligt, og man er derfor nødt til at være meget påpasselig med at sætte sin hest i boks. Længere ophold på græsfolde giver nemlig et sundt miljø i hestens mave/tarmkanal og medvirker, at denne fungerer korrekt. Mere foldtid mindsker også forekomsten af støvindicerede luftvejssygdomme, og foldtid er mentalt stimulerende for hesten. Derudover er der flere undersøgelser der viser, at der forekommer færre skader hos heste på fold end heste der holdes i enkeltboksstalde. Dette skyldes formentligt at knogle- og senestyrken er bedre hos hestene, der går på fold det meste af dagen end hos dem, der står stille i enkeltbokse.

Lige nu er der ingen lov om, at heste skal på fold hver dag. Loven om opstaldning af heste siger, at heste skal motioneres eller have adgang til fri bevægelse på fold i minimum to timer fem dage om ugen, medmindre vejret ikke tillader det, eller der er veterinære grunde til at holde hesten inde. Dyrenes beskyttelse har gennem længere tid forsøgt at ændre denne lov til to timer syv dage om ugen, men det er endnu ikke indført.

Pointen med denne artikel er, at opfordre islandshesteejere til at tage sine forholdsregler og have styr på lovgivningen, hvis man vælger at sætte sin hest i boks. Der skal være et godt indeklima med god ventilation i stald og boks, boksstørrelsen skal følge lovgivningen om hestehold, og der skal sikres bevægelsesfrihed for hesten.
Ophold i boks skal kunne give hesten de rette stimuli, eventuelt i form af kontakt til andre heste.

Det vigtigste er dog at huske, at hesten oprindeligt er et vildtlevende dyr – den kan holde til mere, end vi tror.

 

Spread the love