Agility – et mobilt event

Agility – et mobilt event

Weekenden bød udover Skeifas store WRL og DRL stævne ved Svendborg på en mere stilfærdig, men ikke desto mindre interessant begivenhed nemlig et Agility og Trail-kursus i smukke omgivelser i Lille Vildmose i Nordjylland.

islaendere.dk tog til Havgaarden i Dokkedal syd for Aalborg. Omgivelserne kunne ikke være smukkere her på kanten af Europas største højmose Lille Vildmose – området, hvor der inden længe udsættes Elge som naturplejere. Ved foden af de smukke Mulbjerge strækker mosen sig, og det er ikke usædvanligt at møde både kongeørne og kronhjorte her. Det var Camilla Knak Christiansen, der i weekenden sammen med sine forældre lagde matrikel til et Agility-event. Camilla og hendes datter Kira er bl.a. ihærdige Alrid-ryttere og de kender til vigtigheden af timing, meningsfuld kommunikation og tillid mellem hest og rytter forud for at ride Alrid-dicipliner. 
Derfor havde de inviteret til DHE-agility – et åbent arrangement for alle interesserede.DHE – er en forkortelse af Den Hele Ekvipage og konceptet er udviklet af Helle Knudsen, der igennem flere år har drevet rideskole og kursusvirksomhed i Allingåbro på Djursland. Helle arbejder efter principperne “Horse in Harmony” af Ute Lehmann og Helle er under uddannelse som Horse in Harmony-Trainer. Helle har undervist i 15 år og hun er i gang med sin uddannelse med henblik på at starte landets første Horse in Harmony-rideskole.

Du kan læse mere om Helle Knudsen her:

 Den hele ekvipage

Helle underviser og afholder kurser i hesteadfærd og vellykket kommunikation med heste over hele Danmark og medbringer til dagens arrangement en mobil agility-bane.


Hun fortæller: 
“Agility for heste er et rigtig godt bud på en anderledes disciplin, som er sjov og med store fysiske og mentale fordele for dig og din hest. Du kan forvente udvikling af dig og din hest gennem professionel sparring, hvor vi har fokus på bedre indsigt i din hests adfærd, bedre forståelse for jeres samarbejde gennem øvelser og tillidstræning/kommunikationsarbejde.
Desuden er agility også effektiv træning af muskulatur, balance og koordination”.

For undertegnede, der er udstyret med en islandsk vallak, der bedst kan betegnes som en frygtløs kampvogn i forhold til at forcere forhindringer i naturen, er jeg måske nok en anelse skeptisk forud for dagens begivenhed. Alene associationerne til hundetræning er nok til, at jeg umiddelbart ikke ville tilmelde mig den slags aktivitet, i og med at min vallak går gennem og over ALT. 


Men som dagen gik blev mine fordomme manet i jorden – for indrømmet – jeg har en yngre hoppe, der venter hjemme på marken, og i forhold til træning af jordarbejde ville agility give vældig god mening som afveksling og være et bevisthedsskabende kursus, der ville kunne mærkes for begge parter i kraft af, at vi begge er temmelig nysgerrige og dermed letafledelige…   jeg ved f.eks., at jeg let mister mit fokus og dermed glipper min timing i samværet med hende.

Når rammen sættes, sker der noget med os hestemennesker. Rammen (i det her tilfælde agility-banen) skærper vores opmærksomhed og via en instruktør. bliver vi opmærksomme på vores kropssprog og vores til tider u-meningsfulde kommunikation målrettet vores heste.

Som dagen går oplever jeg agility som et eksempel på en ramme, hvori du med en professionel instruktør guides og venligt gøres opmærksom på, hvornår og hvorfor kommunikationen mellem dig og din hest sommetider lykkes eller ikke lykkes. 

At hjælpemidlerne er udformet som agility-elementer vælger jeg personligt at forstå i overført betydning.

Det handler om at skabe positive erindringsspor i hestens hukommelse, og agility-modulerne kunne ligeså godt symbolisere en hestetrailer, et vandløb, et ukendt underlag eller andre skræmmede ting, som hesten reagerer modvilligt eller uhensigstmæssigt på i kraft af sine instinkter som flugtdyr. 
Sådan foregik det

I løbet af ganske kort tid blev banen opsat ved fælles hjælp. De mobile forhindringer (som er udviklet af Norwin Design) kunne let skilles af og samles. Her var både vippebræt, vandgrav, gardiner, hængebro, skumgummi og stålplader.

Alle deltagere modtog intro til banen og øvelserne, hvorefter banen frit blev udforsket. Helle og hendes assistent superviserede og gav input til øvelserne løbende. 

Der var to hold á ca. 8 deltagere på banen ad gangen, og banen var åben i to timer pr. hold, med mulighed for at gå til og fra, hvis hesten trængte til pause. Deltagerne gik på med krum hals, og det var tydeligt, at det kræver koncentration og evne til selvreflektion. Som deltager er man konstant under egen lup i forhold til at kunne redegøre for sin handling roligt og tålmodigt, så det giver hesten mening at samarbejde og stole på dig. Det er dit ansvar at holde niveauet af pres lige på kanten af hestens komfortzone, uden at hesten rammer “den røde panikzone” som Helle Knudsen kalder det, hvorved al indlæring risikerer at gå tabt.

Begivenheden måske ikke af den festlige og publikumsvenlige slags som f.eks. sportsstævner, men måske mere en indre oplevelse mellem dig og din hest. 
Agility har bestemt sin berettigelse, og du kan også selv eksperimentere med lignende forhindringer f.eks. paller, plastik og forskellige underlag derhjemme, blot du sikrer dig, at de er forsvarlige og robuste. Positiv basistillid og vellykket kommunikation er trods alt afgørende for at kunne fragte, ride og nyde sin islandske ganger optimalt både på bane og ud på tur.


Agilitybanen kunne også gennemføres fra ryggen af hesten – dette kaldes Trail, og det var muligt at prøve kræfter med i sidste halvdel af agility-arrangementet.

 {loadposition agility}

Annonce

 agility

 

 

Post A Comment