24 jan 10 interessante facts om islandske heste
Vi ved, at vores heste er små, stærke og helt specielle, fordi de blandt andet har flere gear end andre heste.
Men der er meget mere til islandske heste end blot tölt og styrke. Vi har samlet 10 interessante facts til dig – hvor mange af dem kendte du i forvejen?
1) Racens afstamning går over 1000 år tilbage
Selvom det først var i 1960’erne, vi for alvor fik kendskab til den islandske hest i Danmark, så går racens afstamning meget længere tilbage. Det var nemlig vikingerne, der tog heste med til Island. De så formentligt noget anderledes ud end de islandske heste, som vi kender i dag. Men ikke desto mindre var det sådan, hele hesteeventyret på Island startede.
2) Den islandske hest anses for den mest rene hesterace i verden
Gamle optegnelser indikerer, at islændingene ikke har importeret heste til deres vulkanø siden år 982. Det har givet den islandske hest mulighed for at udvikle sig til en autentisk race i og med, at den er blevet fremavlet helt uden indblanding fra andre hesteracer i over 1000 år. Dertil kommer det, at islændingene værner om deres heste ved kun at benytte de dyr i avlen, som lever op til den ønskede racestandard.
3) Islandske heste plejede at blive begravet sammen med deres ejere
Islændingene har altid haft et stærkt bånd til deres heste. I middelalderen blev de islandske heste betragtet som et symbol på status og stolthed, så når de mænd, man betragtede som helte, afgik ved døden, var det normen, at deres heste blev begravet sammen med dem. Det betød af og til, at en hest måtte aflives før det egentlig var nødvendigt. Men det var skik og brug.
4) Aldersrekorden er 56 år
Islandske heste har et ry for at holde længe og det er ikke unormalt, at de rides til de er langt over 20 år. Aldersrekorden er dog noget højere end det, for den ældste islænder vi kender til, var den danske Tulle. Hun endte på imponerende 56 år. Den der er blevet næstældst var 42 år, da den døde. Den kom fra Storbritannien. En del af forklaringen på hvorfor islandske heste kan blive så gamle er, at de simpelthen udvikler sig langsommere og at de dermed også peaker senere i livet end andre hesteracer.
5) På Island er der over 100 navne for farve- og aftegnskombinationer
Hvis du er en af dem, der synes, det kan være lidt svært at holde styr på alle de forskellige farvekombinationer som pryder vores islandske heste, så er det helt forståeligt. Udover de helt utroligt mange nuancer, som islænderen findes i, så kan de tilmed kombineres med endeløse variationer af aftegn, der giver hver hest et helt unikt udseende. Islændingene har navne for alle dokumenterede kombinationer af farver. Det bliver over 100 farvenavne i alt!
6) Den islandske hest er en hest. Ikke en pony.
Selvom højden på de islandske heste kan variere, kommer vi ikke udenom, at den typiske islænder egentlig har ponymål. Alligevel insisterer islændingene på, at den islandske hest er en hest og ikke en pony. Historisk set kan betegnelsen have en ren sproglig begrundelse. De gamle skandinaviske sprog havde nemlig slet ikke et ord for pony. Det var englænderne, der begyndte at størrelsesopdele i heste og ponyer, hvilket så spredte sig til resten af Europa. Men på det tidspunkt havde den islandske hest allerede fået sit navn – og nu er det blevet så integreret en del af den islandske kultur, at det næsten er en fornærmelse, hvis nogen kalder deres små heste for en pony.
7) Avlslinjerne kan dog spores tilbage til mange ponyracer
Trods brugen af ordet “hest” om islænderen, så går racens avlslinjer alligevel tilbage til mange af de racer, vi i dag vil betegne som ponyer. Vi er selvfølgelig rigtig langt tilbage i tid, eftersom det er over 1000 år siden, at islændingene holdt op med at importere heste. Men dengang vikingerne kom sejlende med forfædrene til de islandske heste, som vi kender i dag, var det blandt andet exmoor-, highland- og shetlandsponyer der var om bord. Der kan også trækkes linjer tilbage til norske fjordheste og mongolske heste, hvilket vidner om, at vikingerne kom vidt omkring, før de endte med at sætte hestene af på Island.
8) Gode svømmere
Islandske heste har ikke blot en stærk balance på land, de er også temmelig adrætte i vand. Naturen på Island har formet de derboende heste, som har tilpasset sig både natur og klima. Det betyder, at de er blevet ganske habile svømmere, for der er mange steder på Island hvor der ikke er bygget broer over floder og vandløb. De må derfor krydses på anden vis. Det betyder selvfølgelig ikke, at vores danskopdrættede heste er lige så cool, når det kommer til svømning. Men med lidt træning kan de blive helt ferme til at bevæge sig i vand.
9) Måske verdens mest venlige heste?
Det siges ofte, at de islandske heste kan rides af alle. Og mange tidligere storryttere bliver da også overraskede over den lille hests omgængelige sind, når de første gang møder en islænder. Om det berømte venlige sind udelukkende skyldes genetik, er nok ikke helt sandsynligt. Men islændingene selv tror på, at det er den afslappede måde at holde hest på, der sætter sit præg på racens temperament. Og det lyder egentlig meget plausibelt i vores ører.
10) Historiebøgerne byder på masser af islandske heste
Fordi den islandske hesterace er så gammel, er der rig mulighed for at finde den i historiebøgerne. Tag f.eks. historierne fra den nordiske mytologi, hvor Odins ottebenede hest Sleipnir er en islænder, kig i Landnamsbogen, der er en fortælling om noget af Islands tidligste historie eller læs nogle af de gamle nordiske sagaer, hvor de islandske heste ofte spiller en vigtig rolle for historien.